Ugrás a tartalomra

A végtisztességadás is bonyolultabb a vírus miatt

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 16. hétfő 15:23
Számos fertőtlenítés és védőintézkedés mellett lehet csak eltemetni azokat, akiknek a halála összefüggésbe hozható a COVID-19 betegséggel, ez pedig az anyagiak terén is megmutatkozhat. 

„A közeli hozzátartozók, esetlegesen egyházi személyek közreműködésével, a halál után búcsút vehetnek az elhunyttól az egészségügyi intézmény eseti elbírálása alapján” – írja áprilisban megjelent tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A veszélyhelyzet újbóli bevezetésével ismét szabályokhoz kötik a gyászszertartásokat is. Emellett a vírushoz köthető elhalálozások esetében a halottak elszállítása is külön rend szerint történik.

Józsa István, a. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. temetőgondnokságának vezetője szerint, ha olyan esethez kell kimenniük, ahol az elhunyt koronavírusos volt, akkor számos óvintézkedés mellett szállítják el otthonából a halottat, természetesen az ilyenkor kijáró, méltó kegyeletadással. 
- Ha a telefonban arról értesítenek minket, hogy a haláleset összefüggésbe hozható a koronavírussal, akkor a kollégák beöltöznek: a zárt védőruházat mellett maszkot, kesztyűt és lábzsákot is húznak. Mielőtt bármilyen formában a halotthoz érnének, előbb szükség van egy negyedórás szellőztetésre a helyiségben.
A holttestet – amit a későbbiekben elkülönítve tárolnak a temetésig – dupla műbetétbe helyezik, amiket egyenként fertőtlenítenek. Végül a használt védőöltözetet kidobják, fertőtlenítik az autót is. Nagyjából ugyanez az eljárás akkor is, ha a kórházban történt a haláleset.

A temetéseket még nem állították le, bizonyos szabályokat azonban a szertartás alatt is be kell tartani: legfeljebb 50 fő vehet részt az eseményen, helyszínként pedig – a zordabb időjárás ellenére is – ajánlott a külső ravatalt választani, ahogy javasolják a zárt koporsós búcsúztatást is. A szertartás anyagi vonzataiban is megjelennek a plusz intézkedések.
- A fertőtlenítések és a védőfelszerelés miatt nagyjából 10-15 ezer forinttal nőhetnek meg a költségek.
Aki szeretne bővebben tájékozódni az áprilisban, veszélyhelyzet idejére kiadott, koronavírusban elhunytak esetére vonatkozó különleges temetési szabályokról, az itt teheti ezt meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!