Ugrás a tartalomra

Véradás lesz a megyeházán

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 20. kedd 19:38
Az akciót azért szervezik, hogy a nyári időszakban is biztosítani lehessen az életmentő műtétekhez szükséges megfelelő vérkészletet.

Véradás lesz szerdán délelőtt tizenegytől délután kettő óráig a megyeházán, a díszterem előterében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közleményében azt írja, a véradást azért szervezi, mert nyári hónapokban, a szabadságolások és az oktatási szünet idején hagyományosan csökken a véradási aktivitás.

– A megyei önkormányzat a Magyar Vöröskereszttel, az Országos Vérellátó Szolgálattal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságával és a Rádió M-mel összefogva úgy döntött, közelebb hozza ezt az életmentési lehetőséget az emberekhez – írják.

Az önkéntes véradók között ajándékokat is kisorsolnak.

Hasznos információk első véradóknak
Véradásra bárki jelentkezhet, aki elmúlt már 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év); testsúlya eléri az 50 kg-ot; egészségesnek érzi magát.
Ha vért ad, feltétlen legyen önnél személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ- kártya. 
Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, mely elegendő három ember életének a megmentéséhez. Két véradás között minimum 56 napot kell várni. Nem adhatnak vért a kismamák és gyermeküket szoptató édesanyák, továbbá bárki, aki az elmúlt fél évben tetováltatott vagy egzotikus helyen vakációzott.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!