Ugrás a tartalomra

Versenyekkel ünnepelték az állatok világnapját

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 07. hétfő 11:17
Idén háromnapos rendezvénnyel ünnepli az állatok világnapját a miskolci állatkert. A programsorozat egy tanulmányi versennyel kezdődött. Mintegy hetven diák jelentkezett, akik ötfős csapatokban mérték össze tudásukat. Az ünnep célja, hogy az ember és az állat közötti köteléket erősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.
Fotó: Végh Csaba

Nagyvadak, ragadozók, hüllők, kétéltűek és madarak szerepeltek azon a tanulmányi versenyen, amit az állatok világnapja alkalmából rendeztek a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. Mintegy hetven diák vágott bele a kalandba, amit az állatkert és a Herman Ottó Általános Iskola minden évben közösen szervez.

A témakörökből előre felkészültek a gyerekek. A Fazekas Utcai Általános Iskola diákjai például azt a taktikát választották, hogy mindenki egy adott terület szakértője lesz. – Beosztottuk, hogy ki mit tanul és az állomásoknál mindenki kiveszi a maga részét. Én a hüllőkről tanultam – mondta Pónus Marcell.

A gyerekeknek nemcsak a kérdésekkel, hanem az időjárással is meg kellett birkózniuk. Az eső nem éppen ideális egy szabadtéri versenyhez, de az állatkert így is tartogatott érdekességet, például a tigrist, aki úgy tűnt, észre sem vette a rossz időt.

A tanulmányi verseny csak a kezdet volt. Bár az állatok világnapja hivatalosan október 4-e, az állatkert idén három napon át ünnepel.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium csapata lett az idei év első helyezettje. A tanulmányi verseny eredményhirdetésén a gyerekek Alakszai Zoltán jegyzőtől vehették át a díjakat. Az állatkert vezetője szerint mindenki nyertessé vált azzal, hogy részt vett a programon. – Az a legfontosabb, hogy a gyerekek olyan impulzusokkal, olyan élményekkel távozzanak innen, amiket elvisznek magukkal, és később az életükbe beépül az a szemlélet, hogy az ember a természet része. Be kell tudni illeszkedni, illetve együtt kell tudni működni a természettel – mondta Molnár Attila.

Az Állatok Világnapjának gondolata 1931-ben egy környezetvédelmi konferencián merült fel. A kiválasztott nap pedig azért október 4., mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, aki már a 13. században azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

További hírek

Olvasnivaló