Ugrás a tartalomra

Világszínvonalú, saját fejlesztésű technológia Miskolcon

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2019. július 07. vasárnap 08:50
A húszéves HAGYÓ Kft. egy új lepárló berendezésének és elcukrosító reaktor prototípusának ünnepélyes avatóját rendezték meg a cég új üzemcsarnokában Miskolcon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere úgy nyilatkozott, a magyar tulajdonú vállalat minta lehet mások számára.
Fotógaléria: Mocsári László

A miskolci székhelyű Hagyó Kft. húsz éve van a piacon, pálinkafőzéssel és gyümölcsfeldolgozással, borászattal, ágazati berendezések fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a 360 millió forintos beruházáshoz 180 millió forintot nyert az Irinyi-terv pályázatán prototípus-fejlesztésre és kapacitásbővítési projektjére, valamint új üzemcsarnok építésére.

- Az élelmiszeripar a lakosság jólétét szolgálja - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szesziparban érdekelt miskolci Hagyó Kft. új üzemcsarnokának és termelő-berendezéseinek átadásán.    A szaktárca vezetője hangsúlyozta: a kormány az élelmiszergazdaságot kiemelt ágazatként kezeli. 

-  Változtatni kell azon a helyzeten, hogy gyakorlatilag nyersanyagot adunk el. Van néhány nagyon pozitív kezdeményezés. Sokkal többet kívánunk szánni az élelmiszeripar fejlesztésére. Miskolcon egy olyan technológia jött létre, amihez gratulálni szeretnék – mondta Palkovics László.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a magyar GDP-növekedés az első negyedévben a legmagasabb volt az unióban, a kormány arra törekszik, hogy az uniós átlagot legalább két százalékkal meghaladó ütemet hosszabb távon is fenntartsa.  A magyar kis- és középvállalkozások megerősítése pedig elengedhetetlenül szükséges a gazdaság fenntartható fejlődéséhez és "válságtűrő képességének fokozásához" - hangsúlyozta.

Palkovics László kiemelte, hogy  ezeknek a vállalkozásoknak az árbevétele az elmúlt időszakban 16 százalékkal, hozzáadott értéke 27 százalékkal, exportja 45 százalékkal nőtt. A foglalkoztatottak számát 155 ezerrel növelték, a munkavállalók kétharmada ebben a szektorban dolgozik. A gazdaság dinamikus növekedésének fenntartásához a kkv-k termelékenységének még erőteljesebb felzárkóztatására van szükség - mutatott rá Palkovics László. A miniszter szerint a kis- és középvállalkozások innovációs képességének és hatékonyságának növelése az egyik legnagyobb gazdaságpolitikai kihívás.  Elmondta: a minisztérium azt tervezi, hogy a következő három évben legalább 167,5 milliárd forinttal segíti a kkv-k technológiai megújulását, generációváltását és nemzetközi terjeszkedését. A pénz túlnyomó része, mintegy 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásként jut el a cégekhez.

Ösztönözni kell a vállalatokat arra, hogy részben a munkaerőképzésen keresztül, részben pedig a technológián keresztül tudják növelni a termelékenységüket. – A kormánynak nagyon sok olyan döntése született az elmúlt időszakban, ami ezt segíti.

–Ha megnézzük a foglalkoztatási adatainkat, az elmúlt tíz évben nőtt az aktív dolgozók száma – emlékeztetett Palkovics László. – 2018 végén 3,6 százalék volt Magyarországon a munkanélküliség. Ugyanennyi volt Németországban is. Ez azt jelenti, hogy aki dolgozni akar, az képes munkát találni. Ebben is jelentős szerepet vállaltak a magyar kkv-k, hiszen százötvenötezerrel voltak képesek növelni az általuk alkalmazott létszámot. A hazai munkavállalók két százaléka kkv-nál dolgozik. Ez is azt mutatja, hogy ez a szektor erősödik.

Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, Miskolcon remekül fejlődik az elmúlt néhány évben a gazdaság. – Ezt láthatjuk többek között az ipari parkokban és Miskolc hétköznapjaiban is. Most végre elmondhatjuk azt is, hogy egy száz százalékosan magyar vállalkozás kifejezetten innovatív és újszerű megoldásokat alkalmaz, ráadásul nem is az ipari parkban, hanem a saját területén – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette, olyan lepárló berendezést mutatnak be, ami világszínvonalú és exportképes.

Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy cégük ebben az évben húszéves. - Ennek megkoronázása gyanánt lezártunk egy modern prototípusfejlesztést, melyet az amerikai piacon szánunk bevezetni. Világszínvonalú, saját fejlesztésű technológiákat tervezünk és gyártunk hazai és nemzetközi piacokra. Sikereink záloga egy filozófiai felismerés, ami ötvözi az évszázados tradíciókat a legújabb technikai vívmányokkal.

A pálinkát, mint végterméket is népszerűsítik, hiszen ez a magyarok nemzeti itala és büszkesége, ahogyan Kovács András fogalmazott, „a szabadság és az összetartozás szimbóluma, a romlandó gyümölcs örök életű lelke”.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!