Ugrás a tartalomra

Visszaszámlálás: május 20-ig dönthetünk, hová kerüljön az egy százalék

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 17. hétfő 12:03
Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról. Ha ezt május 20-ig nem tesszük meg, az államkasszában marad az összeg.

Az egy a legkisebb pozitív egész szám, mégsem szabad lebecsülni: a megfizetett személyi jövedelemadónk 1 százaléka sokat jelent a regisztrált civilszervezetek működésében. Bár a koronavírus sok mindent átírt, van, ami nem változott. Például idén is felajánlhatjuk az általunk kiválasztott szervezetnek – melynek munkáját támogatni szeretnénk – az adónk 1 százalékát. További 1 százalékot adományozhatunk valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak – 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak. Ezekről bővebben itt tájékozódhatunk, míg a civil szervezetek listája itt érhető el.

Arról, hogy mi a pontos menete a dolognak, milyen módokon lehet rendelkezni az 1 százalék sorsáról, bővebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán olvashatunk. 

A NAV kimutatása szerint több mint kétmillió magánszemély döntött úgy tavaly, hogy adója 1%-át jótékony célra ajánlja fel. Ennek megfelelően nagyjából12 milliárd forint körüli összegen osztozik körülbelül 30 ezer szervezet ilyen-olyan mértékben.

Aki nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában, ezzel a kormányra bízva a döntést.

További hírek

Olvasnivaló