Ugrás a tartalomra

Víznagyhatalom vagyunk, vagy akad félnivalónk?

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 08. csütörtök 16:58
Budapest agglomerációs körzetében nemrégiben „kiszáradtak” a csapok, leállt a vízszolgáltatás. Ennek apropóján utánajártunk, hogy mi a helyzet a régióban, mi a helyzet Miskolcon: van-e elég ivóvíz?

„A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) víztározóinak tartalékai a meleg miatt szokatlanul megcsappantak, így például Pécelen és Gödöllőn is arról számoltak be az ott élők, hogy nemhogy locsolni nem tudnak, de mosakodni, főzni, vagy egyszerűen vizet inni sem” – számolt be az esetről a HVG. A portál több szakembert is megkérdezett a témában, köztük Kis Anna meteorológust, a Másfél fok szakportál szerzőjét is, aki úgy fogalmazott, hogy a politika által sokat visszhangzott mantra, miszerint Magyarország víznagyhatalomként funkcionálna, nem állja meg a helyét, hiszen a legtöbb folyó külföldről érkezik hozzánk. Kis Anna riasztó képet vázol fel a jövővel kapcsolatban: a felmelegedés miatt megbolydul az időjárás, egyszerre fog több eső esni viharos formában, utána viszont hosszabb ideig tartó szárazság várható. A meteorológus szerint két fő feladat áll előttünk: mérsékelni a klímaváltozást, valamint alkalmazkodni a megváltozott helyzethez – például lemondani néhány túl sok locsolást igénylő növényünkről.

Fotó: Mocsári László

Kíváncsiak voltunk, hogy megyénkben mi a helyzet, van-e kellő mennyiségű ivóvíz, és annak is utánajártunk, Miskolc kerülhet-e olyan helyzetbe, mint nemrégiben Pécel vagy Gödöllő.

Régiós viszonyok

Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves), közel 700 000 fő számára biztosítja az ivóvizet.
- Az utóbbi időszakban tapasztalható hőség a B.-A.-Z megyei szolgáltatási területen is éreztette hatását az ivóvízfogyasztásban. Vízbázisaink jelenleg még megfelelő tartalékkal rendelkeznek, így amennyiben nem következik be váratlan műszaki probléma, illetve nem lesz nagyon hosszan elhúzódó kánikulai meleg, a jelenlegi állás szerint általánosságban nem kell számítani nagyobb léptékű vízkorlátozásra – írta érdeklődésünkre a társaság. Hangsúlyozták, hogy a vízellátó rendszereik össze vannak kötve regionális távvezetékekkel, így szükség esetén lehetőség nyílik a térségek közötti vízátadásra is. Ugyanakkor hozzátették, felléphetnek egyedi műszaki problémák egyes területeken, amelyek miatt szükségessé válhat bizonyos mértékű korlátozás bevezetése.

Miskolci körkép

- A város nyolc bükki karsztvízműből kapja ivóvizét – írja le Miskolc vízrajzát a MIVÍZ Kft. válaszában. - A karsztvízműveket a csapadékvíz táplálja, mely a felszín alá szivárogva a természetes tároló rendszereken keresztül, természetes tisztító rendszeren át, karsztvízként folytatja útját, majd a végponton, a karszt-vízműben a felszínre lép.A bőséges, tavaszi csapadékos időjárás kedvezett a felszín alatti tároló rendszer feltöltésének. - A MIVÍZ Kft. biztonsággal tudja szolgáltatni ebben az aszályos időszakban is az ivóvizet a város részére. A Miskolctapolcai vízműben található Közép-Európa egyedülálló ultraszűrő víztisztító berendezése, mely szélsőséges időjárási viszonyok között is megteremti a város részére az ivóvíz ellátást.

miviz
Fotó: Mocsári László

Ezért lesz kincs

A társaság szerint nem várhatóak a közüzemi ivóvízellátással kapcsolatban jelentősebb mennyiségi problémák sem hazánkban, sem Miskolcon a következő néhány évtizedben, de hozzáteszik, fel kell ismernünk, hogy a vízhiány a jövő valóságos és globális problémája lesz.

A világ vízkészletének jelentős részét, mintegy 97 százalékát a tengerek és óceánok tárolják. Ez a magas sótartalma miatt közvetlenül nem alkalmas ivóvízként történő felhasználásra. A fennmaradó, körülbelül 3 százalék ugyan édesvíz, azonban ennek nagy része jég formájában található meg a sarkokon. Közvetlen ivóvíz-kitermelésre a Földön fellelhető összes víznek alig 0,307 százaléka alkalmas.

Magyarország vízjárását szélsőségek jellemzik: egyaránt előfordul árvíz, belvíz és aszály. Hazai ivóvízkészletünk javarészét felszín alatti vízbázisok biztosítják, megemlítve a sekély mélységű, vízadó réteget megcsapoló kutakat, a sérülékeny karszt és parti szűrésű vízbázisokat, valamint a rétegvizeket. A szélsőséges időjárásra, aszályra vagy jégesőre, nagyintenzitású csapadékhullásra mindenfajta vízkivételi mű érzékenyen reagál, legyen az rétegvíz, vagy karsztvízmű.

Fotó: Juhász Ákos

Spórolási tanácsok

Az ivóvíz értéke egyre inkább növekszik, így érdemes néhány szabályt betartani. Az ÉRV a következő tanácsokat adja ehhez: 

  • A legoptimálisabb, ha csapvízzel hűsítjük magunkat, hiszen a szervezetnek azonnal rendelkezésére áll a megfelelő folyadék, ugyanakkor kíméli a májat, vesét és az emésztőrendszert, nyomban kifejti jótékony hatását a keringésre, támogatja az agyat és a mentális képességet. 
  • A kánikulai időszakban tapasztalható növekvő vízfelhasználásnak ugyanakkor csupán kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a víz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú. Kérik a felhasználókat, hogy a közműves ivóvíz felhasználását kánikulai időszakban megfontoltan végezzék.
  • Javasolják, hogy locsolás céljából lehetőség szerint gyűjtött esővizet használjanak, és a hőségriasztás időtartama alatt szüneteltessék a gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasoljuk az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítását is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!