Ugrás a tartalomra

Volánbusz: elsőre úgy tűnhetett, de nem szűnt meg a jegyértékesítés a sofőröknél

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 10. csütörtök 11:07
Kivételt csak a Volán közleményében felsorolt állomások jelentenek, és azok is csak a jegy- és bérletpénztárak nyitvatartási idejében. A közlekedési cég ennek ellenére arra kéri utasait, hogy a járvány miatt most részesítsék előnyben az elektronikus jegyeket és bérleteket.
Forrás: MiNap-archív/Mocsári László

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása – ezzel indokolja a Volánbusz Zrt. azt, hogy december elsejétől kibővítették azon autóbusz-állomások körét, ahol a pénztári nyitva tartás időszakában megszüntették a buszvezetői jegyértékesítést. A Volánbusz úgy fogalmaz: az intézkedésre, a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében volt szükség.

Az érintett állomások közé tartozik a bajai, a barcsi, a békéscsabai, a ceglédi, a debreceni, az egri, a gyöngyösi, a győri, a harkányi, a hévízi, a kazincbarcikai, a kecskeméti, a keszthelyi, a kisvárdai, a lenti, a marcali, a nagyatádi, a Nyíregyháza - Petőfi tér 2.-i, a salgótarjáni, a soproni, a szegedi, a szolnoki, és a Szombathely - Ady téri mellett a miskolci autóbuszállomás is. 

A felsorolt pályaudvarokon így az érintett időszakokban a járatokra felszállni kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet. 

Az elmúlt napokban több kérdés, észrevétel is érkezett szerkesztőségünkbe az intézkedéssel kapcsolatban: volt, aki értelmetlennek nevezte azt, kisebb településeken élő olvasóink közül pedig többen attól féltek, hogy a járművezetőknél mostantól egyáltalán nem lehet majd jegyet vásárolni. A Volánbusz válaszából kiderült, erről nincsen szó, a kötelező jegyelővételt nem általános érvénnyel vezették be.

Forrás: MiNap-archív

Csak ott és csak akkor

– Ahogyan azt a közleményünkben is írtuk, az intézkedés kizárólag a meghirdetett autóbusz-állomásokon és azokon is kizárólag a pénztárak nyitvatartási idejében lett bevezetve. A többi állomáson és megállóhelyen, illetve az érintett autóbusz-állomásokon a pénztár zárva tartása alatt a fedélzeten is lehet jegyet vásárolni – írták, hozzátéve: a közleményben felsoroltakon kívül Pest megyében a legtöbb autóbusz-állomáson a veszélyhelyzet előtt is ez a szabály volt érvényes – ahol jegykiadó automata található, ott a pénztári zárva tartás ideje alatt is.

Ennek értelmében tehát térségünkben nagyjából minden marad a régiben, kivételt csak a kazincbarcikai és a miskolci állomások jelentenek, azok is csak a pénztárak nyitvatartási idejében (a barcikai állomás pénztárának nyitvatartása itt, a miskolcié pedig itt érhető el).

A Volánbusz ennek ellenére azt kéri, hogy a sorban állás elkerülése és a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

Forrás: MiNap-archív

Egyre népszerűbb

A cég elmondta azt is, tapasztalataik szerint az elmúlt időszakban egyre népszerűbb a mobiljegy és bérlet, ennek ellenére nem tervezik a papír alapú jegyértékesítés megszüntetését.

„Hosszú távú célunk, hogy a MÁV-VOLÁN integrációjának köszönhetően az egységes jegyértékesítési felületet, illetve a tarifaközösséget ki tudjuk alakítani. A MÁV applikáció folyamatos fejlesztésével pedig egy településeken és szolgáltatásokon átívelő, 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozásán dolgozik a MÁV-START és a Volánbusz” – írták. 

A MÁV applikációban növekszik a megvásárolható autóbuszos díjtermékek köre is, nyáron a térségi és városi jegyek menüponttal bővült. A menüpontban már elérhetőek a Szeged városi 24 és 72 órás napijegyek, az első, tarifális mérföldkőnek tekinthető Dunaharaszti zónabérlet, továbbá a Volánbusz székesfehérvári, nagykanizsai és zalaegerszegi dolgozói bérletei. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!