Ugrás a tartalomra

A zöld technológiákra építenek Sajókeresztúrban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 12. szerda 13:37
Az ország egykori legszennyezőbb üzemének a helyén olyan ipari park létesül, amely a megálmodóinak szándéka szerint a jövőben a környezetbarát technológiák felhasználásáról lehet majd híres.

Sajókeresztúron, az egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) helyén hozták létre azt a mintegy kétszáz hektáros ipari parkot, ahol kizárólag fenntartható és környezetbarát üzemek létesülnek. A beruházás tizenegy milliárd forintból valósul meg, ebből négy milliárd forint állami támogatás. A fejlesztés jelenleg félúton tart.

Az Arago Green Technologies Kft. beruházásért felelős ügyvezetője a Miskolc Televízió Híradójának azt mondta, maga az új épület, de a működés is csupa zöld technológiát tartalmaz. „A csarnokot hőszivattyús rendszerek fűtik-hűtik, gyűjtjük és kezeljük a csapadékvizeket és hasznosítjuk. Emellett a belső technológiai tartalom is korszerű és a megújulás, a zöld irányba mutat, hiszen olyan termékeket állítunk elő, amelyek a fenntarthatóságot szolgálják hosszú távon” – sorolta Orosz Tamás.

Az egyik, a park területén épülő csarnokban járműalkatrészek felújítását végzik majd, ezzel megakadályozva, hogy azok hulladékként a környezetet szennyezzék. Mindezt pedig az országban is egyedülálló berendezésekkel teszik.


- A világon nagyságrendileg 1.3 milliárd autót használnak jelenleg. Azt gondolom, hogy ezek pótalkatrészeinek a megmentése egy nagyon nemes cél környezeti és társadalmi érdek, túl azon, hogy nyilvánvalóan gazdasági érdek is, hiszen egy vállalkozásnak a létjogosultságát ez alapozza meg – tette hozzá. 

A gyár augusztus végére lesz kész, amely már decemberben teljes kapacitással működhet, az egész országban egyedülálló technológiák alkalmazásával. A leendő dolgozók toborzása folyamatos. Tizenkét termékvonal indítását tervezik, amely a következő időszakban 200-220 új munkahelyet is teremt a borsodi régióban.



A BÉM-ről
A Borsodi Ércelőkészítő Mű 1969-ben épült meg Sajókeresztúron, Dwight-Lloyd féle technológiával dolgozott, és évi hárommillió tonnás termelésével ellátta az ózdi és a diósgyőri nagyolvasztókat is. Működésének több mint négy évtizede alatt elnyerte a nem túl dicső, „Magyarország legszennyezőbb ipari létesítménye” címet. 2013-as bezárásáig a BÉM ellen több per is indult a környezetszennyezés miatt. A területen található épületek bontása több évig tartott, jellegzetes, a tájképet meghatározó kéményét 2020. márciusában robbantással döntötték le, erről annak idején lapunk is beszámolt

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!