Ugrás a tartalomra

15 százalékkal drágulhat a kenyér

minap.hu/hellovidek.hu
Utoljára módosítva
2020. január 16. csütörtök 12:31
Hamarosan drágul a liszt és a kenyér – írta a Világgazdaság. A malmok január végétől 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

A Magyar Pékszövetség arra figyelmeztet mindenkit, hogy legkésőbb februárban 10-15%-kal fog emelkedni a kenyér ára. Ennek hátterében az összetevők drágulása áll, konkrétan a liszt fog többe kerülni a sütőipari cégek számára, és az áremeléssel kompenzálják majd a saját többlet költségeiket, de állítólag még így sem járnak túl jól.

A Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárkamara megrendelésére az Agrárgazdasági Kutató Intézet által elvégzett 2018-as és 2019-es tanulmány is egyértelműen kimondta, hogy a sütőipari termékek jövedelmezősége évek óta rendkívül alacsony: a legalapvetőbb termékköröket veszteséggel, a legtöbbet pedig minimális, de mindenképpen csökkenő árréssel gyártják a hazai sütőipari vállalkozások – olvasható a hellovidek.hu oldalon.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Hellovidék érdeklődésére kifejtette: januárban a malmok – mint a legjelentősebb alapanyagbeszállítók – jelezték a liszt árának emelkedését, ami a fogyasztók mindennapi ellátásban jelentős szerepet betöltő sütőipari vállalkozásoknál egy újabb költségnövelő tényezőt jelent. A bérek és az alapanyagárak mellett az energia-, az üzemanyag- és logisztikai költségek emelkedése is gondot okoz a vállalkozásoknál. Az energiaköltségek is jelentősen megemelkedtek 2019 azonos időszakához képest, a gáz 25-30%-kal, a villamos energia 50 százalékkal nőtt.

Az elhúzódó forintgyengülés kellemetlen mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is – részletezte Septe József. A szervezet elnöke szerint ez a negatív összhatás komolyan sújtja a sütőipart és jövedelmezőségét. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!