Ugrás a tartalomra

Alapítványi formában működik szombattól a Miskolci Egyetem

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 31. péntek 17:32
A Miskolci Egyetem mellett öt másik felsőoktatási intézmény augusztus közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Kifejtették: az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus elsején. Az új finanszírozási formában az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre.
    
"A kormány célja, hogy a korszerűbb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét, és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek" - hangsúlyozták.
    
Az ITM szerint a modellváltásnak köszönhetően az egyetemek a helyi társadalmi élet, az értelmiségképzés és a gazdaságfejlesztés motorjaként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és a magyar gazdaság versenyképességéhez. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket, ami garanciát jelent a stabil és tervezhető működésre. A modellváltás nyomán ugyanakkor az intézmények több saját bevételre tehetnek majd szert - írták.
    
Kiemelték azt is, hogy az új működési modell a jövőben is biztosítja minden hallgató számára az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemeken. Az oktatókat, dolgozókat ettől kezdve munkaviszonyban foglalkoztatják, így a merev közalkalmazotti bértáblával szemben lehetőség nyílik a többletteljesítmény, a kiemelkedő szakmai munka elismerésére. A jogszabályok egyéves átmenetet biztosítanak, addig kötelezően érvényben maradnak a közalkalmazotti foglalkoztatás egyes feltételei, ezen kívül öt éven át garantálják a korábbi jogállás alapján járó jubileumi jutalmakat is.
    
"Az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket" - írta az ITM.

Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, a Miskolci Egyetem nemcsak működési modellt, hanem rektort is vált - igaz utóbbit csak jövő februártól. Torma Andrást Horváth Zita, a Történettudományi Intézet egyetemi tanára, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár váltja a nagy múltú intézmény élén.

(Nyitóképünkön a Miskolci Egyetem főépülete.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!