Ugrás a tartalomra

Alapjövedelem bevezetésével kezelné a válságot a Párbeszéd

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 17. szerda 17:04
A párt szerint az alapjövedelem azonnali segítséget jelentene azoknak, akik bajba jutottak. 
Szabó Tímea - Fotó: Mocsári László

Válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasolja a Párbeszéd – jelentette ki Szabó Tímea, a párt társelnöke szerdai országjárásának miskolci állomásán. A párt törvényjavaslata szerint a felnőtteknek százezer, a gyermekek után ötvenezer forintos juttatás járna. 

- Álláspontunk szerint ez segítséget nyújtana azoknak, akiknek a koronavírus-járvány miatt csökkent, vagy megszűnt a jövedelme, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerültek és emiatt kell jövedelem-kiesésre számítaniuk – monda a politikus.

A Párbeszéd társelnöke kiemelte, a javaslatot a költségvetés átalakítása nélkül is be lehetne vezetni. A szükséges 1200 milliárd forintot a párt az idei évre tervezett beruházások részleges leállításával vagy felfüggesztésével, a milliárdosokra és milliomosokra kivetett szolidaritási járványadóval, valamint közvetlen jegybanki finanszírozással lehetne fedezni a párt szerint.

Szabó Tímea elmondta a Párbeszéd javaslatát a kormánypártok nem támogatják. „Ők azt mondták, a munka alapú társadalomban hisznek. De kérdem én, milyen munkaalapú társadalom az, ahol nincsen munka, nincsenek munkahelyek? Mert az adatok sajnos azt mutatják, hogy hiába van vége a járvány első hullámának a cégek nem mindenhol állították vissza a munkaidőt, a fizetést, és sok munkahely teljesen megszűnt” – hangsúlyozta.

A Párbeszéd szerint a válságkezelő alapjövedelem azonnali segítséget jelentene a bajba jutottaknak, éppen ezért lenne időszerű annak bevezetése. A párt egyébként 2015 óta folyamatosan szorgalmazza az alapjövedelem bevezetését. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!