Ugrás a tartalomra

Állatokról, évszakokról írt verseket egy miskolci Down szindrómás fiatalember

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. december 06. péntek 20:46
„Ez is, az is… Válogatott versek, írások évszakokról, állatokról” címmel jelent meg Vincze Ákos új könyve. A miskolci Down szindrómás fiatalember egykor az Éltes Mátyás iskola diákja volt, ide tért vissza pénteken, hogy megajándékozza a könyvéhez rajzokat készítő gyerekeket.

Ákosnál már egészen fiatalon felismerték, hogy szereti leírni, rímekbe foglalni gondolatait. Tehetségét az Éltes tanítónői, osztályfőnökei gondozták. És bár több éve elballagott már az iskolából, mindig szívesen tér ide vissza.

Most éppen azért jött, hogy megköszönje a december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján megjelent könyvéhez készített illusztrációkat a gyerekeknek. A magángondozásban kiadott könyv versek és mesék színes sokasága, melyekhez szerencsi és tokaji óvodás és iskolás gyermekek mellett a miskolci Éltes Mátyás Általános Iskola diákjai készítettek rajzokat, illusztrációkat – ezekért most bizony könyvjutalom járt!

Fotó: Juhász Ákos

A pénteki ünnepségen elhangzott: Ákos anyukájának kezdeményezésére írtak ki egy rajzpályázatot az intézményben, a legszebbnek ítélt alkotások kerültek aztán be a kötetbe. A könyv pedig jól példázza, hogy a fogyatékkal élők is egyenrangú tagjai a társadalomnak. A rajzpályázat és a könyv is azt szimbolizálja, hogy befogadó társadalom nem épülhet sérült emberek nélkül.

Vincze Ákost elmondása szerint egyébként Fecske Csaba József Attila-díjas költő segítette, biztatta arra, hogy folytassa az írást.

– Közel nyolcvan, szívemhez igen közel álló vers olvasható a kötetben – mondta el érdeklődésünkre Ákos. – Nagyon tetszik a könyv kidolgozása, külleme is, minden este kezembe veszem, és olvasok belőle. Van, hogy az érzéseimet írom le, máskor megtörtént eseményeket írok le, de előfordult már, hogy csak kinézek az ablakon, és már jönnek is az ötletek, témák, amiket azonnal papírra kell vetnem. Persze előfordul, hogy valami nem tetszik, ilyenkor összegyűröm a lapot, és az ágy alá dobom.

A könyv kiadását Papp Ferenc, a város kulturális főreferense (ő személyesen is részt vett a pénteki bemutatón) mellett Bárdos István (Reflex zenekar) és Somorjai Lehel (Herman Ottó díjas helytörténész) támogatta.

További hírek

Olvasnivaló