Ugrás a tartalomra

Ami még nem volt: gyermek pszichiátria lesz Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 30. csütörtök 19:02
Új pszichiátriai épülettel bővül a megyei központi kórház. A Csabai kapuban megvalósuló beruházás alapkövét csütörtökön rakták le.
Fotó: Végh Csaba

A kivitelező a terület rendezését már el is kezdte hazánk legnagyobb egészségügyi ellátó intézményének tagkórházában. Az építkezés szeptemberben kezdődik a Semmelweisben, és várhatóan 1-1,5 évet vesz majd igénybe. A projekt összköltsége megközelíti a 400 millió forintot. Nem pusztán a gyermek pszichiátriát építik azonban meg: mintegy 300 millióból folytatódik a felnőtt pszichiátria felújítása, és a gondozóhálózatot is fejlesztik. Erre 130 millió forintot tudnak fordítani.

Északkelet-Magyarországon korábban még nem volt gyermek pszichiátria – emelte ki a kórház főigazgatója köszöntőjében. Révész János elmondta, az új épületrészben 15 fekvőbeteget tudnak majd ellátni, emellett járóbetegek fogadására is alkalmas lesz az épület.

– A közösségi közlekedéssel, autóval jól megközelíthető, belváros-közeli Semmelweis tagkórházba összpontosítjuk az olyan járóbeteg-ellátást, ami előjegyzés alapján végezhető el. Illetve itt kapnak helyet azok a betegek, akik tartós ápolást, rehabilitációt igényelnek. A mai beruházás jól illeszkedik ebbe a koncepcióba. Mivel a rokonszakmák is a Csabai kapuban vannak, ezért döntöttünk úgy, hogy itt, és nem a Szentpéteri kapuban építjük fel a központot.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezeti a beruházásért felelős konzorciumot, és egyetemek partnerei még a kórháznak. Az elsődleges cél a 18 év alattiak mentális egészségi állapotának javítása és a mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése. Azonban az ÁEEK főigazgatója is felhívta a családi kötelékek és az iskola fontosságára a figyelmet. Gondos Miklós kitért arra is, hogy számos beruházás tart jelenleg is a magyar egészségügyben: fejlesztik az egynapos sebészeteket, vagy például 14 ezer orvostechnikai eszközt szállítanak ki a kórházakba.

Egy több milliárdos program részeként építkeznek és újítanak fel Miskolcon, mondta Csöbör Katalin. A kormánypárti országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy megvalósulhat a beruházás, hiszen nem mindegy, hogy a régiónkban élő gyermekeknek hová kell menniük kezelésre. Itt hamar megkapják majd az ellátást – mondta.

Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke méltatta az egészségügyben dolgozók munkáját, majd úgy fogalmazott, új időszámítás kezdődik a miskolci gyermekgyógyászatban: a teljes – gyermek- és felnőtt – pszichiátriai szakterület megújul.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!