Ugrás a tartalomra

Az eljutási versennyel kezdődött a miskolci mobilitási hét

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 16. szerda 11:36
A kerékpárosoknak idén sem akadt legyőzője, a villamos viszont visszavette második helyét. 
Eljutási versennyel kezdődött az Európoai Mobilitási Hét Miskolcon - Juhász Ákos képgalériája

A hagyományoknak megfelelően idén is az eljutási versennyel vette kezdetét az Európai Mobilitási Hét miskolci programsorozata. A megmérettetésen – mint hosszú évek óta mindig – egy villamos, egy busz, kerékpárosok, egy autó és egy futó állt a rajtvonalhoz. A versenyzők reggel negyed nyolc után öt perccel indultak el a Felső-Majláthról, a cél pedig a Városház tér volt. 

Ahogyan az borítékolható volt, a megmérettetésen most is a kerékpáros versenyző ért először célba, ő 17 perc alatt teljesítette a távot. Nagyot javított viszont 2019-es eredményéhez képest az 1-es villamos, amely a tavalyi 28 perc helyett idén 22 perc alatt ért le a Városház téri megállóba: ezzel az MVK járműve meg- pontosabban visszaszerezte az ezüstérmet (a versenysorozat hosszú történetében az elmúlt évet kivéve szinte mindig második volt ugyanis a villamos). 

Juhász János villamosközlekedési igazgató mutatja: megvan a második hely. Fotó: Juhász Ákos


A gépkocsi a lassan megszokott 22 perc, a futók pedig 33 perc alatt teljesítették a távot, a busz viszont sokat rontott: a 36-38 perces átlaghoz képest most 44 percbe telt lejutni. Mentségére szóljon, hogy a városban zajló útfelújítási munkák miatt nehézkesebb most a közúti közlekedés gépkocsival.

A versenyt követően Veres Pál, Miskolc polgármestere, Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke és Nagy Dezső, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense a nyitotta meg az idei programsorozatot. A városvezető emlékeztetett, az Európai Mobilitási Hetet Miskolc először 2001-ben rendezte meg. 

Változtatni kell

- Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a város idén csatlakozzon a sorozathoz, támogassa a szervezők munkáját, akiknek ezúton is köszönjük a munkáját. Ez a mobilitási hét a világjárvány miatt persze más, szolidabb, csendesebb, mint az előzőek, ami azt gondolom, hogy érthető és megérthető – jelentette ki Veres Pál. 

A polgármester úgy fogalmazott: Miskolc érdeke az, hogy fenntartható közlekedési rendszer alakuljon ki a városban. „Az minden reggel jól látható, hogy komoly dugók alakulnak ki a városban, hiszen egyre nagyobb a gépjárművek terhelése a városi utakon a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időszakokban.” 

Nem újkeletű probléma

- A felelősségünk tehát az – és az MVK ezen dolgozik –, hogy próbáljunk kialakítani egy olyan tömegközlekedést, ami fenntartható, biztonságos és garantálja azt, hogy ütemesen és időben érkeznek a járművek a megállókba; próbáljunk kialakítani egy olyan biztonságos kerékpáros közlekedési rendszert, ami arra sarkal minél többeket, hogy a kerékpárt válasszák; valamint a gyalogos közlekedés feltételeit is biztosítsuk. A város ezen változások végrehajtásában elkötelezett” – tette hozzá.

Kunhalmi Zoltán üdvözölte a városvezető szavait. - A jelenlegi autós forgalom, a reggelente tapasztalható autófolyam nem újkeletű probléma. Évről-évre nő és mára már szinte fenntarthatatlannak látszik, lassan levegőt nem lehet venni, egy lépésnyi hely nem marad az autóktól a városban. Az Európai Mobilitási Hétnek éppen az a célja, hogy felhívja erre a figyelmet, és bár huszadik alkalommal rendezik meg Miskolcon a programot, úgy tűnik, hogy ez önmagában kevés ahhoz, hogy bekövetkezzen a szemléletváltás. Éppen ezért fontos, hogy a város tényleg elkötelezettnek látszik abban, hogy a szükséges változásokat végre meglépje – mondta. 

Elmaradnak a nagyrendezvények

A rendezvénysorozatnak idén is része a Tekerj a suliba kampány, melyet először 2018-ban rendezett meg a KME. „Öt diósgyőri iskolával kezdtük, akkor mintegy hétszáz gyerek vett benne részt. A célkitűzés nem változott, azt szeretnénk, hogy a gyerekek bármilyen fenntartható módon – kerékpárral, rollerrel esetleg gyalog közelítsék meg az iskolákat. Bízunk benne, hogy a kampányhoz most is sokan csatlakoznak, mint ahogy abban is, hogy mindezt a járványügyi előírások betartásával teszik majd” – tette hozzá az egyesületi elnök. 

A mobilitási hét programját részletesen Nagy Dezső ismertette. Elmondta, a járványhelyzet miatt idén elmaradnak a több ezer főt megmozgató nagyrendezvények, így például az autómentes nap Szent István téri programjait sem rendezik meg. A fent felsorolt, egyénileg űzhető szemléletformáló programok mellett rajz és videókészítő versenyt is meghirdetnek a fiatalok számára, és lesz azért olyan program is, ami nem marad el: a 20. Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát vasárnap rendezik meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!