Ugrás a tartalomra

Az időjárás is azt akarja: maradjon otthon! (Frissítve!)

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 23. hétfő 08:17
Lepelnyi réteg, de azért hó… Mondjuk jobban örültünk volna neki decemberben, vagy januárban, de értékeljük most ezt is pozitívan! Havazás és szeles idő is társul a hideghez.
Az időjárás is azt mondja: maradj otthon! Fotó: Juhász Ákos

Ezt sem gondoltuk volna még pár nappal ezelőtt: hétfő reggel hófödte házakat, behavazott autókat és udvarokat látunk, ha kinézünk az ablakunkon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján arról tájékoztat, hogy hétfőn kora reggel a középső országrészben hózáporokból kis területen eshet 1-2 cm hó. Szintén a kora reggeli óráktól kelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat).

Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén 5, 6 cm tapadó hó eshet.

Volt napelem, nincs napelem – hólepel alatt. Fotó: Soós Péter

Már takarítanak

A Városgazda Kft. a város síkosságmentesítés 6 órakor kezdte meg 3 géppel. Jelenleg az autóbusz útvonalakon és a főbb közlekedési útvonalakon történik a gépi síkosságmentesítés – tájékoztatott kora reggel kiadott közleményében a miskolci polgármesteri hivatal.

Mint írták, 40 fővel kézzel takarítják el a havat az autóbuszmegállókban és villamosmegállókban a magaslati területeken.

Már takarítanak Miskolc útjain. Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Az MVK Zrt. részéről nem érkezett jelzés az elmúlt időszakban, ahogy hivatalos szervektől sem.

Egyúttal arra kérik a sofőröket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

„Eddig görkorizni nem mehettek le a lányaink, most majd szánkózni nem mehetnek le?” – írta viccesen olvasónk, Mészárosné Körhegyi Vica

Riasztás

Az erős széllökések miatt megyénk több járására – köztük a miskolcira is – elsőfokú riasztást adtak ki a viharos erejű, akár a 60-85 km/h-t is elérő széllökések miatt.

Forrás: Miskolc és Én Facebook-csoport

Többfelé télies útviszonyok – maradjanak otthon!

A közútkezelő hétfői közleményében azt írta: az előrejelzések alapján újra téliesebbre fordul az időjárás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért visszavált téli üzemmódra, hogy 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett végezze el a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.

Forrás: Miskolc és Én Facebook-csoport

Kiemelték: a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy a jelenlegi koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben fogadják meg a hatóságok kérését, tanácsait és ha tehetik, maradjanak otthon! Akiknek mindenképpen útra kell kelniük a havazásban érintett területeken, tőlük fokozott óvatosságot kérnek, illetve azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről. Az elmúlt hetek tavaszias időjárása nyomán sokan már lecserélték téli gumijaikat, nyári abroncsokkal ugyanakkor a havazásban, esetleges hófúvással érintett területeken nem javasolják az elindulást a szakemberek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!