Ugrás a tartalomra

A biztonságosabb jövőért – félautomata defibrillátor hősöknek

minap.hu/Miskolc Tv
Utoljára módosítva
2019. október 12. szombat 14:09
Merd használni, tudd használni! – ezt a jó tanácsot küldte a gyakorló félautomata defibrillátor mellé a kárpátaljai embereknek a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete szombaton, amikor átadta ajándékát a határon túli vöröskeresztes delegációnak, szombaton.
Beregi László képgalériája!

Az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Területi Szervezet és Hargita Megyei Szervezet vezetősége háromnapos szakmai tanulmányúton vett részt a borsodi szervezetnél. A vendégek betekintést kaptak a hajléktalan ellátásba, a véradásszervezésbe, a bölcsődék működésébe, a társadalmi vállalkozások – így a mezőcsáti állattartó telep és sajtüzem, valamint a miskolci varroda – dolgos mindennapjaiba, és az önkéntes központ feladataiba.

Az ajándékozással Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet a Kárpátalján élő szórványmagyarságnak is kíván segíteni az elsősegélynyújtás, jelen esetben az újraélesztés elsajátításában –megfelelő gyakorlóeszközök híján jelenleg erre nehézkesen van csak lehetőségük. A borsodi szervezünk a két határon túli vöröskeresztes szervezettel évtizedek óta ápol szoros szakmai és baráti kapcsolatot: miskolci indulással számos tárgyi adomány indul útra Beregszászra évente több alkalommal is.

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából Hősképzőt szerveztek, ahol képzett vöröskeresztes szakemberek mutatták be a gyakorló félautomata defibrillátor használatát a miskolci érdeklődőknek. A képzés célja volt, hogy a laikusok se riadjanak meg, ha az utcán éppen a közelükben lesz rosszul valaki hirtelen szívleállás következtében; és merjék használni a közterületre kihelyezett életmentő gépeket. A Hősképzőn a jelen lévők kézbe vehették a defibrillátorokat, megtanulták alkalmazásukat, és más kísérő vagy helyettesítő újraélesztő alapfogásokat, hogy kellő magabiztossággal tudjanak vészhelyzetben cselekedni. A félautomata defibrillátort a Hősképzőn adta át Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének elnöke a kárpátaljai kollégáinak.

– Már hosszú évek óta működik együtt a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete: Hargita megyében szimulációs képzést tartanak már második éve, valamint részt vesznek a csíksomlyói búcsú elsősegély ügyeletében immár hetedik éve – nyilatkozta a megyei szervezet elnöke. Grubert Roland hozzátette: a kárpátaljai vöröskereszttel a Magyar Vöröskeresztnek csaknem harmincéves kapcsolata van, a mi megyénknek pedig tízéves.

Tavaly is kaptak két laptopot, így ez már nem az első alkalom, hogy a borsodi szervezet segíti munkájukat. Más helyzetben van a Kárpátaljai Vöröskereszt, mint az itteni, így nagyon köszönik a sok segítséget – mondta a Szabó Ivánná, a Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Területi Szervezetének igazgatója.

Magyarországon ugyanis évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!