Ugrás a tartalomra

Egy véradó, három életmentés – emberi rekordok a Kocsonyafesztiválon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 17. hétfő 09:10
Igazi hősök is voltak a Kocsonyafesztivál résztvevői között: ők 135-en a vérüket adva segítettek azokon, akik a gyógyulásért küzdenek. Ezzel az elmúlt évek rekordját hozta a mostani kétnapos miskolci véradás, amelyet a Magyar Vöröskereszt szervezett, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai támogatása mellett.
Fotó: Végh Csaba

A megyeszékhelyen rég nem látott számban nyújtották karjukat a véradók a hétvégén. A miskolciak önzetlensége és empátiája most mintegy 400 beteg gyógyulását segíti, mivel egy levett vérből három vérkészítményt állít majd elő a laboratórium. Ezeket három különböző betegséggel küzdő embernél is fel tudják használni az orvosok, így egy véradó három életet mentett ez alkalommal is – olvasható a Magyar Vöröskereszt közleményében.

Az összefogás erejét mutatja, hogy a baráti társaságok mellett sokan családként, házaspárként mentek el vért adni. Valamint szervezetten csatlakoztak a véradók táborához a Magyar Honvédség 10. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékosai: ők 13-an nyitották meg a véradást, és nyújtották elsőként segítő karjukat, példát mutatva és ösztönözve másokat is erre.

Első véradókat is köszönthetett a Magyar Vöröskereszt a hétvégén: hatan kapták meg ennek jeleként vércsepp-kitűzőnket.

A megyeszékhelyre tervezett véradások a Miskolci Egyetemen folytatódnak. 2020. március 2. és 5. között a campuson bárki segíthet. Az egyetemistákat pedig külön nyereményjáték ösztönzi majd erre: a Magyar Vöröskereszt május 15-ig tartó országos kampányába bekapcsolódva fesztiválbelépőkre és más értékes ajándékokra válthatják véradásukat. A Hallgatói Véradásokról részleteket a Magyar Vöröskereszt oldalán találnak.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!