Ugrás a tartalomra

Egységes szakképzési stratégián dolgoznak

Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2019. augusztus 13. kedd 15:51
Elkezdődött az a szakmai munka, ami átlátható és egységesített szakképzést tesz lehetővé Miskolcon. Erről egyeztettek helyi cégek megbízottjaival kedden a szakképzés városi képviselői.
A szakmai munka az egyeztetéssel el is kezdődött Miskolcon.

A Miskolci Szakképzési Centrum tizennégy intézményt működtet, ebből tizenkettő a városban működik. Az intézmény vezetője szerint a szakképzés egyre népszerűbb a fiatalok körében, de az új stratégia tovább javítja majd a mutatókat. Molnár Péter azt hangsúlyozta, hogy a városban komoly szakmai kapcsolat van a centrum és a cégek között, a piaci igényeknek megfelelő képzés pedig elengedhetetlen.

Egyre több cég települ a városba vagy a város környékére, és ezeknek a cégeknek természetesen igényei vannak. Többek között arra, hogy jól képzett munkaerő-utánpótlása legyen, és így elsősorban a gépészet és informatika területén jelentkeznek ezek az igények. – mondta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

A szakemberhiány nem ismeretlen fogalom az országban. Az eddigi tapasztalat az, hogy lehetne még vonzóbb a fiatalok számára ez a képzési forma. Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke szerint, a pályaorientáció eddig nem volt kellően hatékony.

Mindig azt szerettük volna, hogy ez legyen rendben, legyen összefogott, legyen ez naptárba illesztve, és ezen túl is természetesen azt szeretném, hogyha a vállalatok is ezt kiemelt feladatnak tartanák, hisz mindenkinek szüksége van szakemberre. – mondta Bihall Tamás, a BOKIK elnöke.

Az intenzív munka szeptemberben indul el a szakképzésben. A városvezetés célja, hogy Miskolc ne csak ipari, turisztikai, oktatási és kutatás-fejlesztési centrummá váljon, hanem vonzó legyen a fiatalok számára. Azért dolgoznak, hogy a fiatalok Miskolcon maradjanak, akik pedig elhagyták a várost, visszatérjenek.

Szeptember 1-jétől egy pályaválasztási honlapot is indítanak, ami egységes, összefogott adatbázis lesz a szakképzés iránt érdeklődőknek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!