Ugrás a tartalomra

Egységet szimbolizál, erőt sugároz a BOKIK megújult székháza

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 07. hétfő 15:57
A saját forrásból, bő félmilliárd forintért felújított épületet hétfőn avatták fel hivatalosan, az eseményen elhangzott: a megye gazdasága jó állapotban van, a helyi cégek jól teljesítenek.

Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” – Széchenyi István szavai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarára (BOKIK) is igazak az elnök szerint. Bihall Tamás avató ünnepségen elmondott beszédében kiemelte: a mintegy 538 millió forintos beruházás költségeit ugyanis a kamara maga állta, ehhez pedig az elmúlt 25 év jó gazdálkodása, vállalati aktivitása kellett. – Az épület tehát az erőt és a megye vállalatai közötti összetartozást is jelképezi – tette hozzá.

Az elsősorban a jármű- és vegyiparra épülő megyei gazdaság „jó állapotban van”, bár mélyről indult, de ma már az országos rangsor középmezőnyébe tartozik, mutatott rá Bihall Tamás, hozzátéve: Borsod-Abaúj-Zemplén és Miskolc komoly teljesítményt, előrelépést mutathat fel, ami miatt magabiztosan tekinthetünk a jövőbe.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozottan méltatta a megyei szervezet tevékenységét és vezetését, kiemelve egyúttal a kiváló és jól működő üzleti közösség erejét is. – Miskolc és ez a közösség szépen felépítette önmagát – hangsúlyozta az országos elnök.

Megfelelőnek nevezte a kormány és a kamarák együttműködését Tállai András. A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese szintén gratulált a BOKIK teljesítményéhez, majd néhány mutatóval támasztotta alá a magyar gazdaság teljesítőképességét: a GDP növekedése például 5,1 százalékkal nőtt tavaly a KSH adatai szerint, ez a növekedés eddig idén is kitartott; ugyanakkor 70 százalék alá csökkent az államadósság, az infláció pedig 3 százalék körüli. – Ritkán van arra példa, hogy ezek a mutatók egyszerre jellemezzék egy ország gazdaságát – mutatott rá.

A kamarák kiegyensúlyozott kapcsolattartással és közvetítéssel tudnak a gazdaság számára hasznos és eredményes szereplők lenni – ezt már Demeter Ervin kormánymegbízott mondta. Kiemelte, 2012 óta partnerként, együttműködési megállapodás keretei között, együttes erővel igyekeznek élénkíteni a megye gazdaságát. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke pedig a TOP-projektekben, vagy éppen a duális képzésben meglévő kamarai együttműködést hangsúlyozta.

– A gazdaság hátországát, a vállalkozásokat képviselő BOKIK lépést tart a korral, a székházuk felújításával pedig Miskolcot is gazdagítják – ezzel kezdte beszédét a várost képviselő jegyző. Alakszai Zoltán kiemelte: a helyi vállalkozásoknak és vállalkozóknak is köszönhetően Miskolc „a dinamikus fejlődés útján indult el”, és gazdasági teljesítménye alapján lépésről lépésre hódította vissza a helyét az ország nagyvárosai között a versenyképességi ranglistán.

– A legmodernebb technológiák meghonosítását céloztuk meg; segítettük a kiszámíthatóan működő helyi vállalkozások megerősödését, új, megbízható nagyvállalatokat csábítottunk ide – így összegezte a gazdasági fellendülés okait a jegyző, aki az oktatás fontosságát, a szakképzés megújítását is hangsúlyozta.

– A sikerhez szoros együttműködésre van szükség az ágazati képviselők között. Ez lehet a garancia arra, hogy a példaértékű gazdasági fejlődés a jövőben is fennmaradhasson – hangsúlyozta Alakszai Zoltán.

Juhász Ákos képgalériája

A köszöntőket követően emléklapokat adtak át, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték a székházat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!