Ugrás a tartalomra

Elhunyt Baán István

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 14:51
Rendkívüli lelkierővel és türelemmel viselt súlyos betegséget követően október 18-án, életének 69. évében elhunyt Baán István okleveles kohómérnök, az LKM/DAM egykori műszaki igazgatója.


Rendkívüli lelkierővel és türelemmel viselt súlyos betegséget követően október 18-án, életének 69. évében elhunyt Baán István okleveles kohómérnök, az LKM/DAM egykori műszaki igazgatója.

Baán István (1951-2020) édesapjától nemcsak nevét, de a kohászat iránti elkötelezettségét, hagyományaink iránti tiszteletét és hűségét is örökölte – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nekrológban a család.

A vasgyári általános iskolát követően tanulmányait a Földes Ferenc Gimnáziumban folytatta, ahol kiváló természettudományi és idegen nyelvtudást szerzett. Majd a családi tradíciót követve a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem kohómernöki karára jelentkezett. 1974-ben, az évfolyam valétaelnökeként okleveles kohómérnöki diplomát szerzett képlékenyalakítási szakirányon.

Szakmai munkája során az LKM Nemesacél-hengerművének üregező mérnökeként szerzett üzemi tapasztalatokat. 1983-ban a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz hívták dolgozni Budapestre, ahol ranglétrát végigjárva végül Kohászati Szakigazgatóként dolgozott. Itt végzett munkája során a mind a mai napig érvényes ISO szabvány rendszerek átvétele és bevezetése volt talán legmaradandóbb munkája. Minden fémipari szakember számára ismert ACÉLOK I-III. gyűjteményben foglalta össze a különböző típusú acélok szabványait, amely alapján most is vizsgálják az acélipari termékek minőségét.

1994-től a DUNAFERR vállalatcsoport igazgatóságán, fejlesztési területen kamatoztatta magas szintű, széleskörű szakmai és idegennyelvi ismereteit, mint fejlesztési főmunkatárs. Kollegáival a kor legmagasabb színvonalú fejlesztésit valósították meg, mint például a meleghengermű új csévélője. Napra pontosan 50. születésnapján tért vissza újra a diósgyőri kohászathoz hengermű gyáregység vezetőjeként. Végül a DAM műszaki és termelési igazgatójaként minden igyekezete a vállalat fennmaradásának elősegítését szolgálta.

- Rendkívüli veszteségként élte meg a vállalat felszámolását, nyugdíjba vonulásáig hátralévő éveiben a Dunaferr leányvállalata a Dutrade miskolci kirendeltségén dolgozott. Az általa képviselt szakma elismerését és sikerét tartotta mindig szem előtt, több idegen nyelven folytatott tárgyalásait, műszaki fordításait magas színvonal jellemezte. Szeretettel és barátsággal dolgozott együtt kollegáival, legyenek azok üzemi fizikai munkások vagy magas rangú vezetők – írják.

„Felesége halála után minden öröme fiának családjához, három unokájával való foglalkozáshoz kötődött, de szívesen vállalt továbbra is szakfordítási feladatokat, még betegségének utolsó két hetében is” – zárul a nekrológ.

Baán István temetése október 29-én délután két órakor lesz a Szentpéter kapui temetőben. 

 

 

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!