Ugrás a tartalomra

Élő fenyőfa helyett idén egy 11 méter magas „Adományfa" áll a Városház téren

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 05. csütörtök 17:12
Az idei Miskolci Advent legfőbb célja a rászorulók segítése, hogy mindenki méltóképp ünnepelhessen, és minden gyermeknek boldog karácsonya lehessen. Ezért idén nem élő fenyőfa áll majd a Városháza főterén, hanem egy úgynevezett „Adományfa”.

Mocsári László fotói

Az Adományfa fogalmát a Hello Wood alkotócsoport teremtette meg még 2014-ben, mely azóta bejárta a világot. 2016-ban bekerült a BBC fél évszázadot átfogó legérdekesebb karácsonyfa válogatásai közé. Az építész csoport ötletének célja volt, hogy legyen tűzifa a nélkülöző családok számára. Lényege, hogy egy általuk készített faszerkezetre építik a karácsonyfát formázó installációt, mely több tonnányi tűzifa hasáb művészi összerendezése. Az adományfát a karácsony elteltével elbontják és a tűzifa rászoruló családokhoz kerül.

Így lesz ez Miskolcon is!

A Hello Wood társalapítója Huszár András elmondta, a Városház téri fa 11 méter magas, csaknem ötezer kugliból áll, aminek a belsejébe is be lehet menni. – Körülbelül 15 tonna tűzifából áll az adományfa, amit mi még 5 tonnával megtoldottunk, amivel kiegészítjük az önkormányzat tűzifa programját.  

A karácsonyfa vízkeresztig, vagyis január 6-áig lesz a Városház tér dísze, utána elbontják és szétosztják a Miskolcon élő nélkülöző családok között, ahol az otthon melegének biztosítása nehézséget okoz. Az önkormányzat szociális tűzifa készletével együtt így 70 tonna jut a rászorulóknak.

„Azzal az 50 tonnányi szociális tűzifával kerül kiosztásra, amit a város már előkészített a téli krízishelyzet átvészelésére. A kiosztásban a családsegítéssel és gyermekjóléti ellátással foglalkozó munkatársak fognak segíteni” – emelte ki Varga Andrea alpolgármester. Mint mondta csaknem 200 családnak fognak tudni segítséget nyújtani a tűzifa átadásával. 

Az alpolgármester arról is szólt, az adományfa a jótékonykodás mellett a környezetvédelemre is felhívja a figyelmet. Az elmúlt években Miskolc légszennyezettségi adatai sajnos többször is meghaladták a kritikus értéket. Ennek egyik oka, hogy vannak olyan városrészek, ahol a szegénységből fakadóan sokan nem megfelelő anyagokkal – pl.: műanyaggal vagy gumival – fűtenek. Az önkormányzat ezt a szempontot is figyelembe véve döntött a tűzifából épített karácsonyfa mellett. Hiszen, a rászorulóknak kiosztott faanyag, ha csak rövid időre is, de segíti, hogy ne kerüljön káros égéstermék a levegőbe.

Az Adományfa, mint látványosság is impozáns dísze lesz a város főterének. Világításának egyedi színjátéka és belső, látogatható terének izgalmas részletei miatt mindenkinek élmény lehet amellett, hogy az összefogás és a szeretet jelképe egyben.

A mintegy 11 méter magas adományfa az önkormányzat, a Miskolc Holding és tagvállalatainak összefogásával valósul meg. Hivatalos átadója december 6-án lesz a Városház téri Széchenyi szobor előtti téren.

További hírek

Olvasnivaló