Ugrás a tartalomra

Emelik a béreket, visszavezetik a béren kívüli juttatásokat a Holdingnál és a tagvállalatoknál

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 03. péntek 08:42
A járványhelyzet enyhülésével a Holding vezetése leült tárgyalni a szakszervezetekkel, és differenciált bérfejlesztésről, valamint a béren kívüli juttatások visszavezetéséről állapodtak meg – mondta el Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója a Miskolc Televíziónak.

Az új Holding-vezetés súlyos örökséggel szembesült az átadás-átvétel során. Egy szakértői csapat végezte le a cégek átvilágítását. – Lesújtó volt az eredmény. Olyan súlyos gazdasági problémák kerültek napvilágra, amik azonnali beavatkozást igényeltek – mondta Dukai Zoltán, megemlítve egyebek mellett a több mint 55 milliárd forintos kötelezettség-állományt.

– Azt láttam összességében, hogy egy túlburjánzott, létszámában felduzzasztott szervezetet alakítottak ki a Holdingban. Én azt mondtam, hogy egy rugalmasabb, gyorsabban reagáló, hatékonyabb céget szeretnék kialakítani. Ezt a folyamatot már megkezdtük. Sok, a Holding és a város számára előnytelen szerződést sikerült megszüntetnünk, vagy átstrukturálnunk. És a tagvállalatok eszközbeszerzéseit is igyekszünk felgyorsítani.

n/a

A pandémiás helyzet aztán tovább nehezítette a helyzetüket. Az elsődleges cél az volt, hogy megőrizzék a Holding működőképességét, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen embereket elbocsátani. Pozíciótól függően 10-50 százalékkal csökkentek a bérek ebben az időszakban. – Átvészeltük ezt a helyzetet, úgy, hogy egyébként senkitől semmilyen támogatást nem kaptunk.

Ahogy enyhült a járványhelyzet, megkezdték az egyeztetéseket a szakszervezetekkel. – Elmondtuk, hogy bár szűkek a lehetőségeink, de szeretnénk fejleszteni a béreket.

A jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve, 2020. július 1-től, 8 százalékos béremelést kaphatnak a fizikai munkavállalók és a havi bruttó 250 ezer forintot vagy annál kevesebbet kereső szellemi dolgozók. A szellemi munkát végzők esetében, akiknek a havi alapbére a bruttó 250 ezer forintot meghaladja, 5 százalék béremelésben részesülhet. A tagvállalatok vezetői – és ott ahol érdekképviseletek működnek, velük egyetértésben – saját hatáskörben jogosultak dönteni a differenciálás mértékéről.

A bérfejlesztésen felül – kihasználva egy jogszabályi változást – egy béren kívüli juttatást is megszavazott az igazgatóság. A SZÉP Pihenőkártyára bruttó 320 ezer forint összeg felhasználásának lehetősége került meghatározásra. A közel 3000 fő Miskolc Holding és tagvállalatainál dolgozó munkavállaló, ebből 272 ezer forintot használhat majd vendéglátásra, és szabadidős tevékenységre, ami július 1-től folyamatosan kerül kifizetésre.

A teljes beszélgetést hétfőn, a Miskolc Televízió Miskolci Napló műsorában tekinthetik meg 18:25-től.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!