Ugrás a tartalomra

„Esküvőboom” Magyarországon – a házasságot ünnepeltük

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 16. vasárnap 19:48
A „nagy nap” tavaly csaknem 64 ezer pár életében jött el a KSH statisztikája szerint, erre utoljára 30 éve volt példa. De mi tart össze két embert élete végéig? A házastársi „párbajokon” hogyan tudunk túllendülni? Megváltozik a kapcsolat dinamikája, ha jön a baba?

Február 9–16. között tizenharmadik alkalommal rendezték meg hazánkban A házasság hete rendezvénysorozatot, amely programjaival a családi köteléken belüli együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet. Miskolcon is egyházak és civilszervezetek hangoztatták programjaikon a házasság és a család fontosságát.

Holtomiglan címmel rendeztek konferenciát sikeres vállalkozó, gyermekorvos, családterapeuta, híres író részvételével a megyeházán. A közös élet problémáit a házaspároknak együtt kell megoldaniuk – szólt az egyik fő üzenete az eseménynek. Mert vannak azért olyan helyzetek, amikor egy kicsit bizony vívni kell – mutatott rá a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkésze. – Férfiként és nőként, de együtt kell gondolkodni, és ha vannak is csaták, azt kell szem előtt tartanunk, hogyan tudunk újra egymásra találni – fogalmazott Hangóné Birtha Melinda.

„A házasság: szövetség”, emelte ki, hozzátéve: a választás, a döntés elköteleződést is jelent, ami egy életre szól. – A házasságban is állandóan mozgás van, igen, sokszor akár harc is. De ezek győztes harcok lehetnek, ha mindketten azt akarjuk, hogy ne az enyém, ne a tiéd, hanem közös legyen a győzelmünk – húzta alá a református lelkész.

Egy párkapcsolat dinamikáját nagyon leegyszerűsítve úgy is leírhatjuk, hogy az ismerkedésnél rózsaszín szemüveget veszünk fel, majd később már egy feketét, amikor a másikban csak a problémát, csak a hibákat látjuk. – Amikor az oltár előtt azt mondjuk, hogy „veled megelégszem”, akkor már a realitás szemüvegén keresztül nézzük a másikat. Látjuk benne a jót, és segítjük, hogy a nehézségeiből kijöjjön. Végtére is ez a házasság – hangsúlyozta.

Büszkeség és bizalom

De mi is tart össze embereket annyi éven át? Tesszük fel a kérdést Sztrakovicsné Szabó Klárának, aki 47 évvel ezelőtt, 1973. február 14-én kelt egybe férjével. – Istvánnal a soproni egyetemi könyvtárban ismerkedtünk meg. Nagyon megfogott, hogy ez a magas, jóképű fiatalember mennyire tájékozott az irodalomban – mesélte mosolyogva. – Mindig nagyon pontos volt, és sosem érkezett virág nélkül a randira. Úgy éreztem, mintha ezer éve ismernénk egymást. Büszkén vártam őt mindig a megbeszélt helyen.
Két év jegyesség után fogadtak örök hűséget egymásnak. – Jól megfontolt döntést hoztunk, ma is azt mondom, hogy hűbelebalázs módjára nem lehet házasságot kötni; meg kell ismerni a másikat a rózsaszín köd eloszlása után is – tette hozzá. – A maximális bizalom megadása az alapja mindennek. Csak úgy működik szerintem, ha vállat vállnak vetve élünk – mondta Klára, aki két gyermek édesanyja, és három leányunoka büszke nagymamája.

Valóban megoldhatatlan egy probléma?

Orsolya is házasságban él és egy tizenhat hónapos gyermek boldog édesanyja. Ők is részt vettek a megyeházán tartott konferencián. Azt mondta, a házasság bár kihívásokkal jár, de sok örömet is tartogat.
– Terveztük a kisfiunkat, nagy öröm volt, amikor megérkezett. Egy fiatal házaspár életében grandiózus változás egy gyermek érkezése, de azt tudom mondani, hogy kerekebb lett az életünk. Mindamellett olyan helyzetekkel is szembe kellett néznünk, amikre soha senki nem tudott volna felkészíteni minket – tette hozzá Kavaleczné Kovács Orsolya.

Ezekben a helyzetekben tud segíteni a konferenciát szervező Női Erőforrás Család- és KarrierPONT. Szakmai vezetőjük elmondta, a klienseiktől is azt hallják, hogy valóban nagyon sokféle inger éri a családokat, sok mérce határozza meg az életünket. – Amikor kisgyermekünk van, az különösen szenzitív időszak egy család életében – mondta Hiripi Edina. – Hajlamos egy picit megborulni a kapcsolat dinamikája. Ha a párok vagy az egyik ráadásul el is szigetelődik, az még inkább megnehezíti a helyzetüket. Nagyon fontos tehát, hogy közösségbe kerüljenek az anyák, lássák, hogy mások is hasonló élethelyzetekkel küzdenek. Megoldhatatlan problémaként érzékelhetünk olyan helyzeteket, amik valójában természetesek, és megvan rájuk a megoldás – akár a közösség erejével, akár egy tudatosabb ránézéssel – emelte ki a szakmai vezető.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!