Ugrás a tartalomra

Fesztiváli forgatag – tömeg mindenhol Miskolc belvárosában

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 17. hétfő 09:31
Elvegyültünk szombat délután a tömegben, hogy egyrészt magunkba szívjuk a pompás illatok mellett a program hangulatát, másrészt, hogy megtudjuk, ki mit szeret a miskolci Kocsonyafesztiválon. De jártunk véradáson és a Zöld Sátorban is.
Végh Csaba képgalériája!

Minden korosztálynak

– A pici babánknak, Balázsnak ez az első Kocsonyafesztiválja – mondja el érdeklődésünkre Hanna és Dániel. Nevetnek, mikor felvetjük, hogy ha ilyen fiatalon kezdi, felnőve bizony komoly rajongója lesz a miskolci gasztronómiai és kulturális programunknak.

– Jól emlékszünk még azokra az időkre, amikor mi is nagy baráti társasággal jártunk, ott voltunk a koncerteken… Most azonban inkább délután jöttünk el, nézelődünk, eszünk, vásárolunk, az éjszakai programok már nem annyira nekünk szólnak – teszik hozzá a fiatal szülők, akik elismerően szólnak a visszatérő Kocsonyafesztiválról.

– Elégedettek vagyunk, a forgatag, a finomságok, mind-mind kitűnő alapot adnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat – mondják.

Cintia és Tünde sem panaszkodott, amikor az egyik, finom falatokkal csábító standnál megszólítottuk őket. Kedvesen fogadtak minket, főleg akkor csillant fel a szemük, amikor az esti koncertekről kérdeztük őket.

– A Bagossy Brothers Company koncertjén biztosan ott leszünk, ki nem hagynánk! Nagy baráti társasággal, illetve a családunkkal érkeztünk. A tegnapi napot még kihagytuk, de ismerve a programtervet, már jó előre megbeszéltük, hogy a szombat lesz a mi napunk – mondják, majd még megjegyzik: a mostani fesztivál valahogy más hangulatú, mint az előző években volt. – Nagyon jól érezzük magunkat, nagyokat eszünk, talán néhány pálinkát is megkóstolunk, és természetesen bulizunk!

Éva és József ellenben már a pénteki napon is a fesztiválozók népes táborát erősítették. – Hazafelé menet el is határoztuk tegnap, hogy ma is eljövünk, annyira magával ragadott minket a hangulat – mondják.

– Tetszik nekünk ez a nagy forgatag, örömmel látjuk, hogy mekkora az érdeklődés a fesztivál iránt. A gasztronómia, a finom italok és persze a koncertek összessége adja ki együtt ezt a fantasztikus élményt. Pálinkákat kóstoltunk eddig, de most már valami finom étel után kutatunk – teszik hozzá, s mi gyorsan el is engedjük őket…

Munkában a jégszobrász

… hiszen mi magunk is sietünk, a Szinva teraszon hamarosan munkába áll M. Tóth Zsolt jégszobrász. Meglepetéssel készül, mondja.

– Figyelemfelkeltő és attraktív – ezek fontos szempontok nálam. Egy ilyen szobor elkészítéséhez 8-10 percre van szükségem. Bevallom, ilyen műsort még nem készítettem, mint a mostani, például gyorsabb, lendületesebb zenére szoktam faragni. Most kifejezetten az érzelmekre hagyatkozom – árulja el, mielőtt nekifogna a munkának.

Zöldek, de ezúttal nem békák

Alig néhány lépést kell csak tennünk, és a Zöld Sátorba érünk a Csizmadia közben. Természetesen itt is tömeg fogad minket. A szervező F. Nagy Zsuzsannát néhány percre sikerül csak „elszakítanunk” az érdeklődőktől, vagy a szervezésben szerepet vállaló munkatársaitól. Gyorsan el is mondja nekünk, hogy hét év szünetet követően, idén az eddigi legnagyobb területen, mintegy 350 négyzetméteren 50 partnerrel, és rengeteg előadással várják az érdeklődőket.

– A partnereink napi váltásban vannak. Hogy nagy az érdeklődés? Valóban, de volt olyan, amikor -10 Celsius fokban is 10 ezer látogatónk volt a három nap során. Szerintem idén meghaladjuk ezt a számot. Mondom ezt amiatt is, hogy idén a tematikánk részét képezi a klímaváltozás, klímaszorongás is, ami nagyon sokakat érdekel. Rengeteg gyakorlati tanáccsal látjuk el az érdeklődőket, azt tapasztaljuk, hogy nagyon kíváncsiak az emberek. Úgy gondolom, azt kell megtanulnunk, hogyan tudunk jó példával szolgálni az unokáinknak a környezetvédelmet illetően, miközben jól is érezzük magunkat a saját életterünkben – fogalmaz a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Nem szórakozásból segítenek

A fesztivál magas látogatószáma a városháza előterébe szervezett véradáson is meglátszik. Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt megyei véradásszervező koordinátora érdeklődésünkre elmondja, pénteken több mint 70-en adtak vért.

– Ez a szám minden várakozásunkat túlszárnyalta. Mi óvatosak voltunk a szervezésnél, az előző évek tapasztalatai alapján körülbelül 40-50 főt vártunk. Szerencsére nagyon sokan jöttek el, hogy segítsenek a betegeken. Továbbra is számítunk mindenkire, legyen bármilyen is a vércsoportja – teszi hozzá.

Éves szinten kétszer-háromszor ad vért Csiszárik Miklós. A Miskolctapolcai Rotary Club tagja érdeklődésünkre elmondja, családtagokkal, köztük kisfiával jött el most is vért adni.

– Ahogy szokták mondani, egy-egy ilyen alkalommal legalább három emberen tudunk segíteni, mindig ez lebeg a szemem előtt – emeli ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!