Ugrás a tartalomra

"A grafika Miskolcon mindig otthon van!"

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. július 28. kedd 14:09
A Miskolci Grafikai triennálé, vagyis hazánk legfontosabb grafikai seregszemléjének nagydíját 2020-ban Fürjesi Csaba kapta.
A 2020-as Miskolci Grafikai Triennálé díjazottjai - Fotó: Mocsári László

Huszonnyolcadik alkalommal ad otthont Miskolc a magyar grafika legfontosabb seregszemléjének. Az esemény ünnepélyes díjátadóját szombaton délelőtt rendezték meg a Miskolci Galériában.

- A grafika Miskolcon mindig otthon van. A kiállított alkotások átfogó és beszédes képet adnak a műfaj jelenéről és arról a lelki és társadalmi atmoszféráról, amiben létrejöttek – jelentette ki megnyitó beszédében a Miskolci Galéria tagintézményvezetője.

Kónya Ábel méltatta az 1967-ben a Városi Képtár és a Diósgyőri Vármúzeum egyesülése révén létrejött Miskolci Galériát, ami a vidék első kiállítási intézménye volt. A galériát 2019 év elejétől irányító képzőművész úgy fogalmazott: Miskolc egy legenda minden grafikus számára.

A Miskolci Grafikai Triennálé ünnepélyes díjátadója a Miskolci Galériában - Mocsári László fotógalériája

Mérce és etalon

- Én Debrecenből származom, és el kell mondjam, hogy annak idején a helyi képzőművészeknek mindenféle utazás Miskolcot vagy Budapestet jelentette a grafikával kapcsolatban. Az itteni kiállítások nemcsak eseményszámba mentek számunkra, hanem tulajdonképpen mércét és etalont jelentettek, olyan környezetet, ahová egyszer, legalább egyszer szeretnénk a munkáinkkal bejutni – hangsúlyozta Kónya Ábel.

Borkuti László, Miskolc közművelődési és turisztikai tanácsnoka a seregszemle létrejöttének körülményeiről beszélt. A Miskolci országos grafikai biennálé fő kezdeményezője Feledy Gyula, Miskolcon élő képzőművész volt. „Ugyancsak ő indítványozta a Miskolci Grafikai Műhely megalakítását, amelyben Csohány Kálmánnal, Kondor Bélával, Kass Jánossal, Lenkey Zoltánnal, Reich Károllyal, Kunt Ernővel, Würtz Ádámmal és másokkal dolgoztak együtt.”

- A fent említettek tevékenysége révén szilárdult meg a magyar grafika nemzetközi elismertsége, Miskolc pedig évtizedek alatt kivívta magának a magyar grafika fővárosa elismerő címet. Miskolc számára mindig fontos érték volt az alkotó ember iránti figyelem. Ennek fényében nagy megtiszteltetés, hogy egy teljes művészeti ág, a grafika legnagyobb szakmai elismerése éppen a városunkhoz kötődik. A Miskolci Grafikai Triennálé nagydíja ugyanis olyan kiemelt országos presztízst jelent, amit díjalapítóként nemcsak dicsőségként, hanem kötelezettségként is szükséges kezelnünk – mondta a tanácsnok.

Fotó: Mocsári László

Humor helyett irónia

A 2020-as Miskolci Grafikai Triennálé kiállításait Nagy T. Katalin nyitotta meg. A művészettörténész elmondta, a galéria termeiben nyolcvanegy alkotó százharmincegy munkája látható.

- Az idei grafikai seregszemle hívószava: Vissza a jövőbe! Ez egy nagysikerű Robert Zemeckis filmkomédia címével azonos. Mint ismert, a film alapmotívuma az időutazás. Ez éppen nem jut eszembe a műveket szemlélve. Sokkal inkább érzek valami szorongást, aggodalmat, olykor pedig a kiábrándultságot. Hiányzik viszont a humor, a játékosság, a feloldódás, néhol felbukkan az irónia, ez oldja a feszültséget – mondta Nagy T. Katalin.

A Miskolci Grafikai Triennálé kiállítása október harmadikáig tekinthető meg a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

Az idei triennálé zsűrije: Aknai Katalin (művészettörténész), Dékei Krisztina (művészettörténész), Gaál József (képzőművész), Jónás Péter (képzőművész), Július Gyula (képzőművész), Kónya Ábel (képzőművész), Lengyel László (művészettörténész) valamint Stefanovics Péter (képzőművész), Varga Éva (képzőművész)

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját a 2020-as Miskolci Grafikai Triennálén Fürjesi Csaba kapta.

A további díjazottak:
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Koós Gábornak ítélte oda a zsűri.
Az EMMI által alapított Kovács Tamás-díjban idén Felsmann Tamás részesült.
A Magyar Művészeti Akadémia szakmai különdíját Szita Barnabás nyerte el.
A Magyar Grafikáért Alapítvány díját Kovács G. Tamás kapta.
A Magyar Grafikusművészek Szövetségének díját Horváth Kinga nyerte el.
A Nalos Grafika Kft. elismerését Dobó Biankának ítélték oda.
A Szabadkéz Galéria és Művésztelep díját Cifra Anett vehette át.
A Dunart.com Somorjai Nemzetközi Művésztelep díját Oberfrank Luca kapta.
Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének díját Rakk Adrián Ernőnek ítélte oda a zsűri.
A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara Vizuális Intézetének díjával Mészáros Anna Karolinát ismerték el.
A Spanyolnátha Művészeti Folyóirat díját: Kovács G. Tamás kapta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!