Ugrás a tartalomra

Hejőcsabai gyógyszertár: nemcsak az épületet, a környezetét is rendezni kellene

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 01. szerda 21:48
A főépítész és az önkormányzati képviselő is úgy látja: a patinás műemléket a közvetlen környezetével egy egységként kell kezelni.
Az egykori gyógyszertár műemlék épülete - Fotó: Mocsári László

Megnyugtató módon rendezné az egykori hejőcsabai gyógyszertár és környezetének helyzetét a miskolci önkormányzat. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a helyhatóság Veres Pál polgármester kezdeményezésére a megyei kormányhivatal örökségvédelmi osztályától kért intézkedést az évek óta pusztuló műemlék épület ügyében.


A polgármesteri hivatal sajtóosztálya szerint az illetékes osztály elsőfokú örökségvédelmi hatósági jogkörben eljárva, február 26-i határozatával, az ellenőrzéseik alkalmával feltárt problémák kijavítására kötelezte a tulajdonost. Eszerint fel kell számolni a veszélyt jelentő állapotokat, vagyis az épületnek a főúttal határos homlokzatát, illetve a földszinti, korlát- és kapuzathiányos oszlopközeit kordonszalaggal le kell zárni és a kilépés veszélyességére figyelmeztető feliratokat, táblákat kell kihelyezni. Emellett sérült vagy hiányzó héjazati elemeket, bádogosszerkezeteket, korlátmezőket rögzíteni és pótolni kell, a falak tövében nőtt növények gyökereit el kell távolítani, a homlokzati falakat át kell vizsgálni, a falfirkákat és a földszinti árkádsoros tornác padlójáról a szemetet, port, építőanyag-morzsalékot el kell távolítani.

Többször is szólt már

A térség önkormányzati képviselője szerdai, a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: az elmúlt időszakban két közgyűlésen is felhívta a képviselőtestület figyelmét az áldatlan állapotokra.

 
-Nagy múltú, történelmi épületről van szó, hiszen azt a XVIII. században még a Bárczay család építette, a mostani állapotok pedig Miskolchoz és az ő emlékükhöz is méltatlanok. Fontosnak tartom viszont azt, hogy az épület mellett a környezetét is rendezni kell: el kell tüntetni az itt rozsdásodó régi reklámtáblák torzóit, helyre kell állítani az út menti sérült korlátsort, ki kell javítani a burkolatokat és a buszmegállót is rendezni kell, úgy az utasvárót, mint az itteni elhanyagolt bódésort is – hangsúlyozta Hegedűs Andrea, aki elmondta azt is, a terület teljes rendbetételében szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak is.

Kiemelte, a környéken az elmúlt hónapokban már megkezdődtek a munkálatok. Megkezdődött az egykori Sütő János utcai óvodaépület kertjének kitakarítása, és fontos a Hejő partjának mielőbbi rendezése is. 

Nem csak az épület

Sorsára vár... - Fotó: Mocsári László


Komplex, az épületet és a környezetét érintő fejlesztés szükséges a területen Szunyogh László városi főépítész szerint is, és mint hangsúlyozta, ide egy olyan beépítési tervet szeretne készíttetni, ami inspiráló lehet akár befektetőknek is arra, hogy innen szólítsák meg azokat, akik a 3-as főúton elhaladnak.

- Ez a terület mindig kiemelt fontosságú volt úgy Hejőcsaba, mint Miskolc életében, hiszen az ország központjából, Budapest felől innen érkezett be az országút. Ennek megfelelően itt mindig is olyan épületeket alakítottak ki a helyiek, amelyek ezzel az utasforgalommal valamilyen módon kapcsolatosak voltak. Tudjuk azt is, hogy a Csaba vezér u. 58. alatti, eredetileg földszintes ingatlant az egykor önálló Hejőcsaba község gazdag földbirtokosa, a Bárczay család építtette a XVIII. század végén. A XIX. század közepén romantizáló stílusban átalakították, s ekkor lett egyemeletes, kontyolt tetejű. Azt nem tudni pontosan, hogy milyen céllal létesítették az épületet, de nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy akkor valamiféle kereskedelmi vagy vendéglátó funkciója volt  – adott történeti áttekintést a főépítész.

Először a hármas főút négysávosításánál akadt probléma az út menti épülettel. Szunyogh László tudomása szerint akkoriban nagy viták voltak arról, hogy mi is legyen azzal, „felmerült még az is, hogy sínekre rakják és arrébb tolják. A városi legendárium később ezt tényként rögzítette, viszont én úgy tudom, hogy ehelyett végül az út egy nagyobb kanyarral kerülte ki a gyógyszertárat”.

Funkció kellene neki

Ki tudja mikor világított utoljára... - Fotó: Mocsári László

Hejőcsaba talán legszebb épülete így bár megmaradt, viszont annyira közel került a főúthoz, ami már akkor is jelentősen korlátozta a használatát, s épp a főbejáratát lehetetlenítette el. Ennek ellenére a patika egészen 2009-ig működött benne, sőt egy időben itt volt a központja a hejőcsabai rendőrőrsnek is. Szunyogh László szerint a legnagyobb probléma jelenleg a terület rendezetlensége és az, hogy az épületnek nincsen igazi funkciója. Építészetileg megoldható lenne az is, hogy az épület hátul kapjon nívós bejáratot, a főhomlokzata pedig megmaradna egyszerűen szép térfalnak a 3-as úton.


-Érzékelték a problémát a szocializmus idején zajlott városrendezés folyamán is, ezért is hoztak létre egy kis teresedést is, élelmiszer boltot is telepítettek ide (ez volt a Csaba áruház, ma autókereskedés – a szerző), kisebb központot álmodtak. A fejlesztés viszont félbemaradt. Pedig a helyszín kiváló, hiszen egyik oldalról a forgalmas közút, másik oldalról pedig a hejőcsabai városrész határolja, tehát olyan vállalkozásoknak kellene megtelepednie itt – csak példának: hamburgeres, étterem, vagy akár cukrászda – amely az úton áthaladókat és a lakónegyedben élőket is vonzza. Ezek ma kicsit kijjebb, az út mentén, néha bódékban, lakókocsikban működnek, itt méltó helyre találhatnának. Ehhez viszont szükséges, hogy kialakítsunk egy vonzó közterületet, melyet talán még a Hejővel is össze kellene kötni, és szükséges az is, hogy az útról könnyen megközelíthetővé váljék a terület és legyenek parkolóhelyek is. Ez egy olyan kapuja lehetne Hejőcsabának, amilyet a városrész megérdemelne, közepén egy építészeti gyöngyszemmel, a felújított patikaépülettel. – tette hozzá Miskolc főépítésze.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!