Ugrás a tartalomra

Így lehet a hétvégén Bánkúton parkolni

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 15. péntek 13:19
A Bánkúti Sí Klub keresi a parkolási problémák megoldását.
A múlt héten már le kellett zárni az utat. | Fotók forrása: Lillafüred Online Facebook-oldal

A Bánkúti Sí Klub a parkolással kapcsolatban közleményt adott ki, amiben arról tájékoztatják a Bánkútra látogatókat, hogy a rendőrség, a rendészet és a polgárőrség segítségével igyekeznek megoldást találni az elmúlt időszakban kialakult parkolási és közlekedési káoszra.

Figyelmeztetnek: miután a fenti parkolóhelyek betelnek, az út szélén, a padkára húzódva csak a Bánkút felé vezető jobb oldalon engedélyezett a parkolás. A Miskolc felé vezető oldalon tilos parkolni! Mindenki jól felfogott érdeke, hogy közúton mindkét sáv mindig szabadon járható legyen – írták.

Nagy Norbert szóvivő elmondta, a sípályák még nincsenek nyitva, mint ahogy a síklub sem. – Ez a hó kevés ahhoz, hogy megfelelő sípályát készítsünk, jelen pillanatban 5-6 centiméteres lehet. Ahhoz, hogy használjuk a hótaposó gépet, legalább 20-25 centi hó kell. Szánkózni azért tilos és veszélyes a sípályákon, mert a meredek lejtőn nagyon felgyorsul a szánkó, baleset lehet belőle – mondta, majd hozzátette, múlt hétvégén körülbelül kétezer-ötszáz ember lehetett itt, és most is számítanak legalább ennyi látogatóra. – Az út két oldalán parkoló autóktól egy sáv volt járható. Nagyon veszélyes ez, hiszen sem mentőautó, sem tűzoltóautó nem tud feljutni. Szeretnénk megakadályozni egy újabb káosz kialakulását. A kirándulásra hosszú várakozási időt kell kalkulálni. 

Egy térképet is mellékeltek a könnyebb tájékozódás érdekében (lentebb megtekinthető). Felhívják arra is a figyelmet, hogy a panziót elhagyva, Csipkéskút irányába két helyszínen is van még parkolási lehetőség: az első 350 méterre (a térképen bekarikázva), a második egy kilométerre, a Csalános parkoló (a térképen szintén bekarikázva). Ezek a parkolók is remek kiindulási pontjai lehetnek a kirándulásnak. A Csalános parkolóból a „zöld" túrista jelzésen csak 400 métert kell gyalogolni vissza Bánkútig.

A Bánkúti Sí Klub térképe a hétvégi parkolási lehetőségekről.

Rendészek is segítik a kirándulókat

A rendőrség munkáját segítve a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai is jelen lesznek a területen, elsősorban a Bánkútra feljutást segítik majd – erősítette meg a miskolci városháza sajtóosztálya.

Emlékeztetnek: a rendőrség mellett a rendészek már az elmúlt hétvégén is jelen voltak a Bükk egyes területein, a Bánkútra vezető úton most is a forgalomirányításban segítik majd a rendőrség munkáját. Amennyiben a bánkúti parkoló megtelik, nem engednek fel több autót, illetve csak akkor engedik tovább az autósokat, ha az útviszonyok lehetővé teszik a biztonságos közlekedést, a biztonságos feljutást. Kérnek egyúttal mindenkit arra is, hogy a járványügyi szabályokat tartsák be.

Életkép a múlt hétvégéről.

Síelésre egyelőre nem alkalmas

Egy későbbi posztjában arról is tájékoztat a síklub, hogy a jelenlegi hó mennyisége nem alkalmas síelésre. A sípályák és sífelvonók zárva vannak, a szánkópálya azonban egész évben szabadon és díjmentesen használható mindenki számára.

Az Időképen található webkamerán láthatjuk azonban: jelenleg is szép nagy pelyhekben hull a hó Bánkúton, az előrejelzés szerint vasárnap várható még havazás a térségben, szombaton napos idő lesz.

Tömegek voltak

Mint arról a múlt hétvégén beszámoltunk, óriási roham volt szombaton és vasárnap is Bánkúton, helyiek véleménye szerint akár több ezren is lehettek, hiába figyelmeztetett többször is a rendőrség, hogy szombat kora délutántól már senki ne induljon útnak autóval Bánkútra.

Lapunknak nyilatkozott a síklub szóvivője is. Nagy Norbert külön felhívta mindenki figyelmét arra, hogy a sípályára senki ne menjen szánkóval. – Sajnos sokan megteszik ezt, pedig nemcsak tilos, de életveszélyes is. Kérjük a Bánkútra érkezőket, hogy az arra kijelölt pályát használják szánkózásra.

További hírek

Olvasnivaló