Ugrás a tartalomra

„Isten éltessen, Magyarország!” – Ünnep Felsőhámorban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 20. kedd 13:49
Szent István felsőhámori szobránál folytatódott az augusztus 20-ai ünnepségsorozat kedden. Az ünnepi köszöntőket követően megkoszorúzták az államalapító király szobrát, majd megszentelték és megszelték az új kenyeret.

Kiss János alpolgármester örömmel szólt arról, „hogyan is talál helyére Szent István király emléke” a magyar államalapítás ünnepén. – Együtt élhetjük meg, hogy nem kell már ünnepelnünk idegen megszállók által ránk kényszerített alkotmányt, hanem valóban azt ünnepelhetjük, ami azt az üzenetet hordozza számunkra, hogy volt egy államalapító szent királyunk – fogalmazott.

Beregi László képgalériája

István király intézkedéseit méltatta, kiemelve, hogy a keresztény kultúrkörbe vezette a magyarokat. – Egy európai nagyhatalom alapjait rakta le, ami képes megvédeni a kontinenst a kelet felől érkező veszedelmek elől – mutatott rá az alpolgármester, hozzátéve: Magyarország képes volt betölteni történelmi küldetését. – Több száz évig álltunk a vártán, a köszönet aztán kurtán-furcsán érkezett Trianonban. Majdnem letöröltek minket a térképről, mert úgy látták, hogy nem jön már senki keletről, nincs már szükség egy erős Magyarországra.

„Trianon után, 100 évvel később azonban mégiscsak jönnek; a történelmi küldetésünk, úgy látszik, nem múlik. Most megint Magyarország áll a vártán, bár nem nagyhatalomként, mégis magabiztosan, mégis a jövőbe vetett hittel” – fogalmazott Kiss János, aki hozzáfűzte: „mi szerveztük újra Európa védelmét”.

Végül a közelgő önkormányzati választásról szólva az alpolgármester kifejtette: „53 nap múlva ismét a kezünkben lesz a döntés, hogy a nagyságot és az erényt választjuk-e, vagy a kicsinységet és az erénytelenséget”. – Ez a döntés nem nehéz, a helyes döntéshez vezető utat Szent István király 1000 évvel ezelőtt megmutatta nekünk – zárta ünnepi beszédét.

„Isten éltessen, Magyarország!”

– ezt adták idén az ünnep jelmondatának. Hubay György országgyűlési képviselő véleménye szerint ez a mottó arra emlékeztet minket, hogy „milyen nagyszerű dolog magyarnak lenni; milyen jó érzés arra gondolni, hogy egy ezeréves állam büszke polgáraként élhetünk itt, Európa közepén”. – Ma, Magyarország születésnapján arról emlékezünk meg, hogy nemcsak megmaradtunk a zivataros évszázadokban, hanem erős nemzetként meghatározóak is vagyunk az Európai Unióban – mutatott rá a politikus.

– Szent Istvánnak küzdenie kellett a betolakodókkal, a fosztogatókkal; volt ellenség kívülről és belülről éppen elég. Az ellenségeink új köntösbe bújtak, megtépázott bennünket a sors, de mi megmaradtunk. Ehhez nem elég a hadsereg: megfelelő törvények, értékrend is kell a biztos jövőhöz. István király ezt felismerte – hangsúlyozta Hubay György.

– Kései leszármazottjainként ma elmondhatjuk: megmaradtunk, létezünk, magyar nyelven beszélünk, keresztény erkölcsök szerint élünk, törvényeinket megtartjuk, a hazát pedig megvédjük – hangoztatta, hozzátéve végül: az önkormányzati választáson is arra az erőre érdemes voksolni, „amely megvédi nemzetünket, és Miskolcon is folytatja a város fejlesztését, a biztonságos és erős város építését”.

Az ünnepi beszédeket követően politikai pártok, egyesületek, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát.

Folytatódik az ünnep

A központi ünnepség délután 6 órakor ünnepi menettel kezdődik: a résztvevők a Városházától a Szent István térre vonulnak az aratókoszorúval. A téren Kriza Ákos polgármester és Varga Judit igazságügyi miniszter mond beszédet. A rendezvényen a történelmi egyházak képviselői idén is megszentelik az új kenyeret. A műsorban a Tompa Mihály Énekkar (Hanva) működik közre.

Már kora délutántól tartalmas kulturális programokkal várják a családokat Miskolc belvárosában. A Városháza és a Megyeháza között felállított Kisszínpadon délután 2-től Muzsikás Péter gyermekműsorát tekinthetik meg az érdeklődők. 3 órakor a Sebaj Színház lép színpadra, majd következik a Zabszalma Zenekar koncertje. Este 7-kor a Sky Fanatic, majd a Guča Partyzans Brass Band szórakoztatja az ünneplő tömeget.

A Szent István téri Nagyszínpadon délután 5-kor a 17:00 Szinvavölgyi Néptáncműhely Kisszinvavölgyi csoportja táncol. Fél 8-től a Budapest Bár, 21:15-től pedig a Bohemian Betyars lép fel. A napot az ünnepi tűzijáték zárja 10 órától.

További hírek

Olvasnivaló