Ugrás a tartalomra

Jegyzet - Jelenbe hajló történelem

Fazekas Csaba
Utoljára módosítva
2020. október 23. péntek 11:24
Nagygyűlés az egyetemen 1956. október 25-én Forrás: 1956-os Intézet Fotóadatbázis

Mostanában gyakran merül fel a kérdés, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc tekinthető-e történelemnek olyan értelemben, mint például az 1848–49. évi események. Kétségtelen: jogos dilemma, hiszen mindez már régen, a ma élők többségének születése előtt történt. Hál’Istennek még élnek közöttünk egykori résztvevők és szemtanúk, de ők is jó ideje szépkorúak már. Továbbá a forradalom leverése nyomán létrejött Kádár-rendszer 33 évet számlált 1989-es kimúlásáig, s az 1990-es első szabad választások óta már majdnem annyi: 30 év telt el. Szóval, ha csak ezeket a tényezőket tekintjük, mondhatjuk, hogy 1956 elég régen volt ahhoz, hogy történelemként kezeljük, tankönyvek lapjaira és monoton ismétlődő, hivatalos megemlékezések sorába utaljuk. Ugyanakkor október 23-án nem hagy nyugodni a gondolat, hogy nagypapáink forradalma makacsul kapaszkodik mindenkori jelenünkbe, és nemcsak azért, mert az 1989–90-es rendszerváltás egyértelműen 1956 emlékezetéből nőtt ki. Hanem azért, mert tényleg aktuális az egykori forradalmárok üzenete: egy hazug és elnyomó hatalommal szemben előbb-utóbb minden társadalmi rétegben felgyülemlik az elégedetlenség, s ha ezek még össze is adódnak, akkor egy ország, egy nép forradalmáról, szabadság és demokrácia iránti vágyának megnyilvánulásáról beszélhetünk.

Ahogy ez 1956-ban is történt nemcsak Magyarország egészében, hanem az azt mintegy leképező Miskolcon is. Mert bár természetes módon a kormányzatnak otthont adó fővárosra figyelt a vidék, minden nagyobb városnak megvolt a maga 56-os forradalma. Miskolcon is lezajlott mindaz helyben, ami az egész országban: itt is voltak demokráciát követelő diákgyűlések, a hazug propagandából kiábrándult, a szegénységet és elnyomást megelégelő munkásszervezetek, az állampárt reformerei, nyilvánosságra vágyó írók és értelmiségiek, mint ahogy voltak tüntetések, sortüzek és áldozatok is.

Miskolc 1956-os emlékező és emlékeztető hősei hordozzák a jelenbe hajló történelem friss üzeneteit. Őrájuk emlékezünk. Őrájuk emlékezzünk!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!