Ugrás a tartalomra

Jövőre Pro Team lesz a Kometa-Xstra

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 03. csütörtök 08:39
A hírt a Tour de Hongrie miskolci díszrajtja előtt jelentették be.
Fotó: Végh Csaba

Egy szinttel magasabban, Pro Teamként folytatja 2021-től Alberto Contador Alapítvány profi kerékpáros csapata, a Kometa-Xstra, mely új szponzort is kap, ami miatt a csapat neve is módosul EOLO-KOMETA Cycling Team – hangzott el a csapat, a miskolci városházán megtartott sajtótájékoztatóján szerdán, a Tour de Hongrie díszrajtját megelőzően. A Kometa-Xstra két magyar versenyzőt is foglalkoztat, a tavalyi Tour de Hongrie-ezüstérmes Dina Mártont és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Eriket.

A tájékoztatón a kerékpársport két ikonikus alakja, a hétszeres Grand Tour-győztes spanyol Alberto Contador és a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso tartotta, akik egyébként évről-évre megtisztelik  jelenlétükkel a Tour de Hongrie versenyét.

Alberto Contador a Kometa-Xstra tulajdonosa, Ivan Basso pedig a csapat sportigazgatója, érkezésük apropója a Pro Teammé válás mellett természetesen az, hogy a helyszínen szurkolhassanak a Tour de Hongrie döntő szakaszán, amelynek kometás esélyese is van, Dina Márton személyében.

Szintet lépnek

Giacomo Pedranzini, a Kométa Zrt. vezérigazgatója köszöntötte Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét, hozzátéve, nagy örömmel látja, hogy a Magyar Körverseny és a spanyol klub évről évre egyre magasabb szintre lép, egyre fontosabb szereplője a világ kerékpársportjának. Az eseményen részt vett a csapat egyik magyar versenyzője, Fetter Erik is, aki közúti baleset miatt nem vehetett részt a héten zajló U23-as Giro d’Italián. „Tanultam egy dolgot nagyapámtól, mindig azt mondta, ha valami rossz dolog történik velünk, meg kell nézni, hogy miért történhetett. Talán azért nem indulhatott most Erik a kis Girón, hogy jövőre ott lehessen a nagyon” – jegyezte meg Giacomo Pedranzini.

tour

„Mindig nagyon nagy szeretettel fogadnak Magyarországon, s most örömmel mondhatom, az Alberto Contador Alapítvány, amely 2013 óta azon dolgozik, hogy a csapata a legmagasabb szintre lépjen, most újabb nagy lépést tehet – mondta Alberto Contador. – U23-as csapattal indítottuk, aztán a Kométával együttműködve létrehoztuk a kontinentális csapatot, s most jön egy újabb kategória ugrás, csatlakozik hozzán egy másik főszponzor, az Eolo, így most már professzionális szintre léphetünk. A nálunk versenyző magyarok példája valamennyi itt élő kerékpáros számára van előrelépési lehetőség ebben a sportágban.”

Ivan Basso elsőként köszönetet mondott a Tour de Hongrie szervezőinek: „Nagy köszönet jár érte, hogy ebben a rendkívüli, folyamatosan változó helyzetben is vállalták, hogy megrendezik ezt a versenyt, mert ez nemcsak a kerékpárosok, hanem a szurkolók és a szponzorok számára is nagyon fontos.” A sportigazgató megjegyezte: Dina Márton és Fetter Erik munkájával és példaértékű hozzáállásával kiérdemelte, hogy 2021-ben az új Pro Teamben folytathassa a közös munkát.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, már az is azt mutatja, hogy jó stádiumban van a gyógyulásom. Ez az első nagy nemzetközi verseny, amit nem résztvevőként, hanem a pálya széléről élek át, voltam az esztergomi szakaszon, a körülményekhez képest remek érzés volt, rengeteg szurkoló volt jelen” – mondta Fetter Erik, aki nyakmerevítőben és felkötött kézzel lehetett jelen a sajtóeseményen, de elárulta, várhatóan már jövő héten óvatosan elkezdheti az edzéseket is.

Alberto Contador és Ivan Basso

A legjobbak között

„A világon negyven olyan csapat van, amilyen szintre lép Alberto Contador klubja. Néhány éve még egyetlen versenyzőnk sem járt ezen a szinten, jövőre pedig akár hat kerékpárosunk is tagja lehet ennek az elitnek, a World Teamben szereplő Valter Attila és Peák Barnabás mellett Pro Team tagjaként Pelikán János, Kusztor Péter és a Eolo-Kometa színeiben Dina Márton és Fetter Erik is. Hiszem, hogy mi is sokat tettünk a Tour de Hongrie-val azért, hogy a hazai kerékpársport így fejlődhessen” – tette hozzá Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt egyébként Valter Attila nyerte, miután a szerdai zárószakasz utolsó kilométerén kiváló versenyzéssel lerázta riválisait.

További hírek

Olvasnivaló