Ugrás a tartalomra

Kedden veszik át mandátumukat az önkormányzati képviselők

minap.hu/ Miskolc TV
Utoljára módosítva
2019. november 04. hétfő 16:59
Kedden reggel hivatalosan átveszi mandátumát a miskolci közgyűlés újonnan megválasztott 27 önkormányzati képviselője. A tizenkilenc egyéni választókerület közül tizenötben a Velünk a Város Egyesület és az őket támogató pártok, illetve civil szervezetek jelöltjei győztek, négyben pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg a képviselőséget. Nyolcan a kompenzációs listán megszerezhető mandátummal kerültek be a képviselő-testületbe. 

Október 24-én a helyi választási bizottság elnökétől vette át megbízólevelét Miskolc új polgármestere, Veres Pál. Az ilyenkor szokásos átadás-átvételi folyamat megtörtént a Városházán. Kedden pedig átveszik mandátumukat az új közgyűlés tagjai is. A korábbinál egy taggal kevesebb, tehát huszonhét tagú lesz a közgyűlés, amelyből tizenkilenc tag egyéni választókerületből, nyolc pedig kompenzációs listáról szerzett mandátumot.

A Veres Pál polgármestert támogató Velünk a Város Egyesület és az őket támogató pártok és civil szervezetek jelöltjei Miskolc tizenkilenc egyéni választókerülete közül tizenötbenben győztek. Négy másik egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg a képviselőséget. A választás eredménye alapján várhatóan egy frakciót fog alkotni a Veres Pál mögött álló tizenöt képviselő. A Fidesz-KDNP négy egyéni kerületben megválasztott képviselője mellett hatan a kompenzációs listáról szereztek mandátumot, tehát tíztagú képviselőcsoportot alkothatnak. Frakció nélküli, azaz független képviselő lehet a Mi Hazánk Mozgalom és az Új Lendület Miskolcért egy-egy kompenzációs listás képviselője.

Az alakuló ülést pénteken tartja az új közgyűlés. Ott döntenek az alpolgármesterek személyéről és kiderül az is, hogy kik lesznek a képviselőcsoportok illetve bizottságok vezetői. Ekkor állapítják majd meg a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők javadalmazását és pénteken fogadja el a testület a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát.
 

További hírek

Olvasnivaló