Ugrás a tartalomra

Koronavírus: az összeomlás szélére került a cseh egészségügy

minap.hu/index.hu
Utoljára módosítva
2020. október 29. csütörtök 19:48
Több cseh városban is tábori kórházakat létesítenek, az intenzív osztályok kezdenek megtelni.
Forrás: Euronews

Naponta több mint ezer egészségügyi dolgozó fertőződik meg – ismerte el a CNN-nek Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke, kiemelve, hogy ilyen kihívással még nem szembesült az ottani egészségügyi rendszer. 

Az index.hu cikke emlékeztet: mostanra Csehországban a legmagasabb a koronavírus miatti megbetegedési és halálozási ráta az EU-tagországokban: az elmúlt 14 napban 1448,7 új esetet regisztráltak százezer lakosra vetítve az Európai Járványügyi Központ adatai szerint, a halálozási arány pedig ugyancsak 100 ezer lakosra vetítve 13,5-re ugrott. 

Az egészségügyi ellátórendszer igyekszik új kapacitásokat beállítani, Prágában és Brnóban is tábori kórházakat létesítenek rohamtempóban, az intenzív osztályok pedig kezdenek betelni, ráadásul egyre több egészségügyi dolgozó esik ki. 

Már a brnói tábori kórház személyzetének feltöltéséhez is külföldi segítséget remélnek, jelenleg Németországgal, Lengyelországgal és a Vöröskereszttel tárgyalnak az ügyben. 

Az orvosi kamara és a cseh egészségügyi miniszter hazahívja külföldön praktizáló orvosait, hogy segítsék a 10 milliós ország vírus elleni küzdelmét, továbbá szívesen látják az orvostanhallgatókat és az egyéb egészségügyi képzettségűeket is. Több mint ezer pályaelhagyó nővérnek ajánlották fel a visszatérési lehetőséget. 

Ennél egy fokkal borúlátóbb Jiři Vyhnal, a kyjovi kórház sürgősségi osztályának vezetője, aki szerint már össze is omlott a cseh egészségügyi rendszer, mivel már nem képes a COVID-betegek hosszú távú ellátására. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!