Ugrás a tartalomra

„Kötelességünk” – hallgatók is végeznek teszteket

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 17. kedd 13:09
Naponta akár négyszáz koronavírus-tesztet is elvégeznek a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának hallgatói az ITC-ben kialakított mintavételi ponton. Hétfőtől pedig autóval járják a megyét, hogy lakhelyükön teszteljék a gyanús eseteket.

Az Operatív Törzs felkérésére döntött úgy az egyetem és a kar vezetősége, hogy meghirdeti hallgatói között a lehetőséget. Az Országos Mentőszolgálatnak a múlt hét óta nyújthatnak segítséget, önkéntesen. A régió településein, valamint a mintavételi ponton működnek közre.

Nagy Ágnes mesteroktató (jobbra): hallgatóink rendelkeznek a megfelelő alapismeretekkel

– Közel negyvenen jelentkeztek a felhívásunkra – mondta el érdeklődésünkre a segítséget megszervező Nagy Ágnes. A kar mesteroktatója hozzátette, ápoló, védőnő, gyógytornász, diagnosztikus hallgatók jelentkezését várták, már az első évfolyamról is. Egész héten, két turnusban reggel 8 és délután 2 óra, valamint 2 és este 10 óra között veszik le a mintákat. – Hallgatóink rendelkeznek a megfelelő alapismeretekkel, de azért egy felkészítő tanfolyamon is részt vettek. Sőt: a mintavételi ponton, már beöltözve is gyakorolhatták a tesztek levételét.

– Úgy gondolom, egészségügyi hallgatóként kötelességünk részt venni ebben – fogalmazott Kertész Nikolett. A másodéves orvosi diagnosztika és analitika szakos hallgató több mint egy hete kezdte a munkát, napi 10-14 órát van benn az ITC-ben. – Folyamatosan tesztelünk. Naponta körülbelül száz embernél veszünk mintát társaimmal, így naponta akár négyszáz-négyszázötven főt is letesztelünk.

Kertész Nikolett: egészségügyi hallgatóként kötelességünk részt venni a tesztelésekben

Hétfőtől már nemcsak az úgynevezett statikus pontokon segítenek a hallgatók, hanem a mentőszolgálat által kirendelt autóval járják is a megyét, és a gyanús eseteknél otthonukban végeznek tesztelést. Sofőrként minden egyetemi polgár besegíthet a legutóbbi rektori felhívás szerint. Huszár Levente harmadéves képalkotó diagnosztika szakos hallgató többéves autóvezetői rutinja miatt egyelőre „csak” sofőrködik, de ő is szeretné majd kivenni a részét a tesztelésekből. – A gyakorlati oktatásról lemaradtam sajnos, de meg fogom tanulni, hogy én is segíthessem a mentők munkáját – emelte ki.

Hamarosan kötelező lesz a hallgatók bevonása a tesztelésbe – állítja az Index. Egy, a portál birtokába jutott államtitkári levél szerint „már vezénylésről van szó”. A levelet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár küldte a HÖOK vezetőinek. Ebben az áll, hogy

„a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges”:

az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés.

Ezeket a Megyei Védelmi Bizottságok viszik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők számára a teljes ellátást. A szűrőcsapatok egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból állnak.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5 ezer forintos, hétvégi napokon 7500 forintos ösztöndíjban részesülnek, és szakmai felkészítésük oktatóvideókkal fog történni.

Orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenységre is vezényelni fogják az egyetemistákat. Az államtitkár jelenlegi információi szerint mindez első lépésben az ötöd- és hatodéves hallgatók egészségügyi ellátóhelyekre vezénylését jelenti. A külföldi hallgatókat Bódis József szerint is be lehet vonni a programba, de nem vezényléssel, hanem kizárólag önkéntes alapon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!