Ugrás a tartalomra

Közlekedésbiztonság: meg kell állítani a baleseti adatok évek óta tartó romlását

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 15. péntek 23:56
A közlekedésbiztonság javításával, fejlesztésével foglalkozó munkacsoport kezdte meg működését a Városházán. A hivatali vezetők és szakemberek mellett a rendőrség, a kerékpározók érdekvédelmi szervezetei, tömegközlekedési, közutas és városüzemeltetési feladatú szereplők képviselői vesznek részt a munkában.

Mint a csütörtöki alakuló ülésen Veres Pál polgármester elmondta, a pandémia előtt beindult kezdeményezés most érdemi szakaszába léphet, és a bizottság tevékenysége nyomán megszületnek az önkormányzati döntéseket előkészítő szakmai javaslatok.

Nyitányként a megszólalók összefoglalták: Miskolcon a közlekedés helyzete, állapota kedvező, de van számos probléma, amelyek mellé újabbak keletkeznek a mostanában megkezdődő, folytatódó beruházások révén. Kisebb-nagyobb gondokkal járt például a Szentpéteri kapui kerékpárút kialakítása, ahogy a továbbiakban a kerékpárút-hálózat bővítése is (Lillafüred, stb.).

Ezeket a tavalyi és idei beruházásokat jellemzően a 2019 előtti önkormányzat idején készítették elő, szinte mind felülvizsgálatot, módosításokat kíván. Nem is beszélve az Y-hidas építkezésről, amely állami keretek közt zajlik, Miskolcnak minimális a beleszólása,  ennek dacára sikerült már ott is eredményeket elérni a javítás érdekében.

Szóba került, Európában a közlekedési balesetek összességében százezres nagyságrendben okoznak haláleseteket, több milliónyi sérülttel, és a fiatalok korosztályában a vezető halálozási oknak számítanak.

Magyarországon a baleseti adatok 2012 után rosszabbak, a borsodi megyeszékhelyen is (körülbelül ezer eset évente), bár más hazai nagyvárásokkal összehasonlítva valamivel kedvezőbbek, átlag alattiak a negatív adatok városunkban. Különösen a kerékpárosok, illetve az idősebbek tekintetében feltűnő a romlás (tehát a több baleset, több sérült) az utóbbi fél-egy évtizedben. Van miben, van hova fejlődni – fogalmazódott meg. Ezen dolgozik a jövőben az eredetileg a Joyson cég kezdeményezésére létrejött munkacsoport az önkormányzat égisze alatt.

További hírek

Olvasnivaló