Ugrás a tartalomra

Lőrinc és a dinnye – vége a szezonnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 02. szerda 07:20
Az idei nyár nagyon édes dinnyéket adott. Szeptember 5-én azonban Lőrinc napja lesz. A néphiedelem szerint pedig ettől a naptól kezdve nem érdemes enni a dinnyéből, mert Lőrinc „belepisilt”.
Lassan vége a dinnyeszezonnak. (Fotó: Juhász Ákos)

Szent Lőrinc ünnepe a földműves nép körében határnapnak számított, ezt jelzi egy szólás is, miszerint Lőrinc „belepisil” a dinnyébe. A szeptember 5 után szedett dinnye tehát elvileg már ízetlen, vizes.
Vojkó Tiborné a Búza téri piacon árul dinnyét már évek óta. – Tökéletes volt az idei termés is, szerintem nyugodtan ki lehet próbálni, hogy a szeptember 5. utáni dinnye valóban ízetlen-e, hiszen nem mindegyiket ugyanakkor ültetik. Én Tolnából hozom, mindig mézédes, ki is írom az ára fölé ezt. Sok visszajáró vásárlóm van, akik szívesen visznek a sárgadinnyéből is, ami meg Szegedről van – magyarázta az árus, hozzátéve a Lőrinc-napi szentenciát csak a görögre mondják, a sárgára nem.

Vojkó Tiborné szerint kitűnő volt az idei termés.

Molnár Ernőné hetvenhat éves, két nagy szatyorral megy haza ma délelőtt, de tervezi, hogy visszanéz még. – Nem tudok ennyi mindent cipelni, ezért inkább akár kétszer is fordulok. Nagyon szeretem a dinnyét, még annak ellenére is fogyasztottam idén, hogy elég sok problémám volt a gyomrommal.
Gyüker Zoltán hetente egyszer evett az idei termésből. – Egy egészet azért nem, de hetente több cikket is elfogyasztottam. Első megjelenésétől, tehát már június közepétől vásárlója vagyok. Nem tagadom meg magamtól a jót, az idei pedig kellemesen édes volt, élvezhető – mondta a vevő, aki szerint szeptember 5. után már valóban nem szabad venni, mert Lőrinc „belepisil”.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!