Ugrás a tartalomra

Megemlékeztek a lengyel függetlenségről

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 13. szerda 14:51
A lengyel függetlenség visszaszerzésének 101. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Városházán. Az eseményen elhangzott: a magyarok és lengyelek múltja, hagyományaik közösek, mi értjük meg igazán egymást, ezért fontos az együttműködés.

1918-ban, 123 évnyi felosztottság után Lengyelország visszaszerezte önálló államiságát. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Miskolcon minden novemberben megemlékezik a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepről. A megemlékezésnek és kiállításnak a Városháza aulája adott otthont. A tíz molinó Lengyelország eltörlésétől a függetlenség visszaszerzéséig mutatja be a történelmüket.

Mocsári László képgalériája!

– 1795-ben Lengyelországot háromfelé szakították, és ezzel az ország egy az egyben eltűnt Európa térképéről. A lengyel nyelvet egyáltalán nem lehetett használni, nem lehetett oktatni, nem volt Lengyelország – emlékeztetett Szabó Mónika, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Közös a múltunk, közösek a hagyományaink és közös a barátságunk – mondta Veres Pál az ünnepségen. A polgármester szerint fontos az együttműködés, hiszen, ahogy fogalmazott, mi értjük meg igazán egymást.

– Miskolc vezetőjeként ezeket a barátságokat erősítem, és a testvérvárosi kapcsolatokat még magasabb szintre igyekszem emelni városaink között. Fontosak ezek a megemlékezések is – hangsúlyozta Veres Pál.

A kiállítást november 22-én 16 óráig bárki megnézheti a Városháza aulájában.

További hírek

Olvasnivaló