Ugrás a tartalomra

Megint romlott térségünkben a levegő minősége

MTI/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 24. kedd 10:40
Putnokon veszélyes, Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren pedig egészségtelen a levegő.
Fotó: Végh Csaba

Az ország nagy részén romlott a levegőminőség; egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen már veszélyesnek minősítették a levegőt a magas szállópor-tartalom miatt.
  
A Nemzeti Népegészségügyi Központ keddi térképe alapján Putnokon veszélyes a levegőminőség. Ugyanebben a térségben Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc, továbbá a Dunántúlon Pécs, Ajka és Várpalota levegőjét pedig egészségtelennek minősítették.

    
Emellett Budapest, Vác, Százhalombatta, Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok és Salgótarján levegőjét is kifogásoltnak minősítették, szintén a szálló por miatt.
    
A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.
    
Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az általunk megkérdezett szakemberek szerint a levegő szennyezettsége sajnos segítheti a vírus terjedését is. A kórokozó a folyadékcseppekhez és a levegőben lévő szennyező részecskékhez tapadva ilyenkor nagyobb távolságra jut el. 

További hírek

Olvasnivaló