Ugrás a tartalomra

Mit kezdjek a kerti hulladékommal a veszélyhelyzet idején?

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 06. hétfő 08:58
A munkavégzéssel kapcsolatos korlátozások miatt, akik kerttel, hétvégi telekkel rendelkeznek, több időt tölthetnek ezek gondozásával.

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy járványügyi szempontból sem jó az avar, a gallyak, a száraz fű égetése. De mit kezdjünk ezekkel a zöld javakkal? Bár sokszor kerti vagy zöldhulladéknak nevezzük őket, igazából a talajjavítás, talajerő-utánpótlás kiváló alapanyagaival van dolgunk. Továbbra is elsősorban ezek komposztálását vagy épp talajtakarásra való hasznosításukat javasoljuk. Ennek módszereit a későbbiekben részletesen is bemutatjuk, a megvalósításhoz szakmai segítséget adunk.

Viszont vannak, akik akár fizikai állapotuk vagy épp kényelmi szempontok miatt a szelektív hulladékgyűjtés révén kívánnak megszabadulni kerti hulladékaiktól. Többféle módon készíthetjük elő: zöld matricával ellátott gyűjtőedénybe vagy a szolgáltató által biztosított zöld műanyag zsákba helyezzük, illetve az ágakat legfeljebb 2 centiméter átmérőjű és 1 méter hosszú darabokban kötegeljük. Zöld zsákokat az ugyfelszolgalat@bmhnonprofit.hu címen lehet igényelni, melyet a gyűjtőjárat szállít ki.
A más formában kihelyezett, illetve más típusú hulladékkal kevert anyagokat a szolgáltató nem szállítja el!

A családi házas övezetben minden év március és december közti időszakában, kéthetente kerül sor a begyűjtésre. Az adott lakcím szállítási időpontjáról a szolgáltató honlapján is tudunk tájékozódni:

Azt azért gondoljuk át, hogy a zöldhulladék szelektív gyűjtése egy kényelmi szolgáltatás, amelynek aránya egyre nő. Jelenleg már a begyűjtött hulladék egynegyedét teszi ki a kerti hulladék. A gyűjtőzsákok műanyag anyagával kevert, 20-40 km közúti szállítást igénylő zöldhulladék kezelése nem egyszerű és nem teljesen környezetkímélő feladat, ezért aki teheti mindenképp válassza a komposztálást, a talaj takarását.

Cikkünk a „Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” című LIFE IP projekt keretében jelent meg, amelynek egyik célja Miskolc levegőminőségének javítása az avar és kerti hulladék égetésének visszaszorításával és a helyi komposztálás elősegítésével.
Észrevételeiket, kérdéseiket várjuk a hungairy@miskolc.hu címen.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló