Ugrás a tartalomra

MVK: folyamatos fertőtlenítés és biztonsági intézkedések

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. március 26. csütörtök 21:35
Az átmeneti intézkedésekre a koronavírus-járvány lassítása érdekében volt szükség.

Többféle módon védi utasai illetve dolgozói egészségét koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a cég első intézkedései közt rendelte el a buszok és villamosok a napi takarítás melletti fertőtlenítését, felfüggesztették a jegyvásárlás lehetőségét a járművezetőknél, múlt szombattól pedig – mint az országban sok helyen – Miskolcon is elkordonozták a buszok elejét, ideiglenesen megszűnt az első ajtós felszállás lehetősége.

Az MVK operatív igazgatója elmondta, a járművezetők védelme elsődleges volt, mivel ők biztosítják a közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét. - Itt is szeretnénk kifejezni köszönetünket valamennyi frontszemélyzeti munkatársunknak, hogy nap mint nap helytállnak ebben a rendkívüli helyzetben – mondta el érdeklődésünkre Vaskó Tiborné.

Csütörtökön aztán azt is bejelentette a cég, hogy az országos tisztifőorvos állásfoglalásának megfelelően március 26-ától nem működtetik a fűtés- illetve klímaberendezéseket, mivel azok használata növelheti a koronavírus terjedésének kockázatát. A megelőzés érdekében a járműveken a természetes szellőztetés javasolt, így azt kérik, ahol lehetséges, nyissák ki az ablakokat.

Folyamatosan fertőtlenítenek

Dolgoznak a mobiljegyen

Az Uitz Béla utcai ügyfélszolgálati irodát két lépcsőben átmenetileg bezárták, a jegypénztárak viszont biztonsági intézkedések mellett, de továbbra is nyitva tartanak. „Ez alól az Ady Endre Művelődési Házban található pénztárunkat képez kivételt, ez az intézmény bezárása miatt nem elérhető. A többi helyen pénztárosainkat üvegfal választja el a vásárlóktól, a kollégáink védelme érdekében természetesen kézfertőtlenítő szert, szájmaszkot és gumikesztyűt biztosítunk részükre is. – mondta az operatív igazgató.

Az MVK emellett dolgozik a mobiljegy alkalmazás mielőbbi bevezetésén, ennek segítségével a telefonon keresztül vásárolhat majd bárki jegyet és bérletet. Addig is, amíg ez elindul, a megbetegedési kockázatok csökkentése érdekében a jegy-és bérletpénztárakban és a viszonteladóknál is bankkártyás fizetést javasol a cég.

Kevesebben utaznak

A menetrend is változott, március 19-től több járat is szombati menetrend szerint – azaz ritkábban – közlekedik. A közlekedési cég szerint ezt az iskolák, óvodák bezárása és a számos cégnél elrendelt otthoni munkavégzési rend indokolta,ami miatt a villamos és autóbusz járatok kihasználtsága lecsökkent. „A munkanapokon bevezetett rendkívüli menetrend ugyan kevesebb járatindulást jelent, de ez olyan mértékű csökkenés, amely miatt az utasoknak nem kell zsúfoltságra számítaniuk.” – hangsúlyozta Vaskó Tiborné.

Hasonlóan látja ezt Borsos István autóbuszvezető is, aki érdeklődésünkre elmondta, érezhetően kevesebben választják most a közösségi közlekedést.

- Nyugodtabban dolgozunk így, hogy a biztonsági intézkedéseket bevezették és úgy tapasztaltuk, az utasokat sem zavarta, sőt inkább megnyugtatta az, hogy az MVK figyel a mi és az ő egészségükre is. A kézfertőtlenítő mellett szájmaszkokat is kaptunk, így biztonságban érezzük magunkat, már amennyire ebben a járványhelyzetben lehetséges – mondta.


Nem hosszabbodik
Egyik olvasónk Facebook-on az iránt érdeklődött, hogy várható-e a márciusi bérletek érvényességének meghosszabbítása, hiszen a szombati menetrend miatt kevesebb busz jár. Az MVK kérdésünkre úgy felelt, hogy nem, mivel a már megvásárolt utazási igazolványok árát csak az érvényesség kezdete előtt van lehetőség visszatéríteni kezelési díj ellenében. A bérletek érvényessége nem hosszabbodik meg.
 

További hírek

Olvasnivaló