Ugrás a tartalomra

Nagy a felelőssége a külföldről hazatérőknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 02. csütörtök 13:31
A kormány rendelkezéseivel összhangban Miskolc város vezetése továbbra is azt kéri minden külföldről hazatérőtől, hogy a saját maga, barátai, szerettei és mindannyiunk érdekében tartsa be a tizennégy napos házi karantént, és ez alatt az idő alatt még legközelebbi hozzátartozóival se érintkezzen – írja közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A kormány erre vonatkozó rendeletének megfelelően a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át. 

Abban az esetben, ha valakinél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, az illető karanténba kerül.

Akiknél az egészségügyi vizsgálat során nem merül fel  koronavírus fertőzés gyanúja, kötelesek tizennégy napra otthoni járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat, azaz házi karanténba vonulni. Miskolc MJV Önkormányzata arra kéri ezeket a személyeket, minden esetben jelentkezzenek háziorvosuknál.  A járványügyi hatóság az ilyen személyeket nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Ezeket az intézkedéseket nem alkalmazzák akkor, ha a külföldről hazaérkezők igazolni tudják, hogy a koronavírus-fertőzésen már átestek és felgyógyultak belőle, tüneteik nincsenek, vagy a hazaérkezés előtt legalább két hétig járványügyi megfigyelés alatt álltak.

A hatósági házi karanténban vagy kijelölt karanténban tartózkodók ellátásáról a települési önkormányzat polgármesterének kell gondoskodnia.

Emlékeztetnek: a koronavírus tünetei az eddigi tapasztalatok szerint két héten belül jelentkeznek, ezért van szükség a tizennégy napos karanténra. Mindenki, aki hazatérése után vállalja az önkéntes otthon maradást, felelősségteljesen cselekszik magával és másokkal szemben is. Fontos ugyanakkor az is, hogy ha valaki olyan hazatérőről tud, aki mindezt nem tartja be, figyelmeztesse, hogy helytelenül cselekszik, és kérje azt, hogy mindannyiunk érdekében tartsa be a kéthetes korlátozást.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!