Ugrás a tartalomra

Neked is szól a taps!

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 29. vasárnap 09:03
Egyre több miskolci életében fix pont az este 8 óra: kimegyünk az erkélyre, a teraszra, vagy a nyitott ablakhoz állunk, és tapsolunk. Tapsolunk ma már az egészségügyi és a szociális területen dolgozókért, és mindenkiért, aki a frontvonalban küzd, legyen az tűzoltó, mentő, bolti eladó, vagy tanár.

A koronavírus-járvány miatt sok százan éljük elszigetelten mindennapjainkat hosszú napok óta. Feladataink, otthonról végzett munkánk mellett azonban Miskolcon is most már egyre többen fejezzük ki hálánkat azokért, akik ezekben a vészterhes időkben is ellátják a betegeket, gondozzák az időseket és elesetteket, kimérik nekünk a húst, kiszolgálnak az üzletekben, őrzik a rendet és elhárítják a veszélyhelyzeteket.

Minél többen, annál hangosabb

A járvány veszélye miatt lakásaikba, házaikba húzódtak az európai nagyvárosok lakói is. Úgy tudni, Olaszországból indult, majd végigsöpört a kontinensen az esti közös taps és éneklés. Miskolcon is egyre több ilyen videó kerül fel a közösségi oldalakra; fürkésszük, ki csatlakozik hozzánk, hallgatjuk a szomszédból elindított zenét – volt, aki A vén Európát, más a Neked írom a dalt című LGT nótát, vagy a Mi vagyunk a Grundot játszotta le – és érezzük: minél többen csatlakozunk, annál nagyobb az esélye, hogy meghallják a köszönetünket azok, akiket az megillet.

„Más szemmel néznek ránk”

És tapasztalataink szerint célt érünk. „Minden egészségügyi dolgozónak nagyon jól esik ez a fajta támogatás. Átérzem, tudom, hogy nekem is szól”, mondja érdeklődésünkre Bende Virág. Ő a gyereksebészeten dolgozik. Látja a feltöltött videókat, személy szerint neki is sokat küldenek. – A mostani helyzetben össze kell fognunk. Jó látni végre azt is, hogy az emberek más szemmel néznek ránk. Sokkal türelmesebbek velünk, egyre több köszönetet kapunk, kitartást, szép napot kívánnak nekünk, érdeklődnek, hogy vagyunk, mire van szükségünk. Ez nagyon pozitív – teszi hozzá.

„Megkönnyeztem”

A szociális ágazatban dolgozók szintén hálásak a támogatásért. Szikora Zsuzsanna, a MESZEGYI Derűs Alkony Szolgáltatási Központ vezetője elmeséli: kutyáját minden este 8 órakor viszi le sétálni az Avason. Amikor először hallotta a tapsot és a füttyöt, megkönnyezte. – Hívtam gyorsan a külföldön élő gyermekeimet, és közvetítettem nekik. Ők is teljesen meghatódtak, azt mondták, el sem hiszik, milyen összefogás van Miskolcon. Csodálatos érzés volt, nagyon jól esett – fogalmaz, majd hozzáteszi még: kollégáitól tudja, hogy az egész városban – Diósgyőrtől a Szentpéteri kapuig – mindenhol hallható a taps.

Szivárvány és szív

Számos csoport alakult a Facebookon több ezres taglétszámmal, ahol a koronavírus elleni küzdelem hőseinek mondanak köszönetet. Fotókkal, videókkal, cikkekkel erősítik a hitet és a kitartást azokban a honfitársainkban, akik azért dolgoznak, hogy mi otthon maradhassunk. Létrejött már csoport, ahol arra buzdítják az anyukákat, hogy rajzoltassanak szivárványt, szívet gyermekeikkel, és ezeket tegyék ki az ablakba. A szivárvány a reményt szimbolizálja: hiszen akkor látjuk, amikor a vihar már elvonult. A szív pedig a hálaadást jelenti.

(A külső kép forrása: Pannon RTV)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!