Ugrás a tartalomra

Októberben Miskolc volt a negyedik legkedveltebb turisztikai célpont

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 20. péntek 16:59
Az őszi szünetben is sokan választották Miskolcot: ez bizonyítja a város négy évszakos vonzerejét.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kiadta októberi trendriportját, amelyben vendég- és vendégéjszaka számokat vizsgálnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataira támaszkodva. Az országos listában Miskolc a 4., vidéki települések között a 3. leglátogatottabb célpontja volt októberben a szállóvendégeknek. Mivel ebbe az időszakba esett az őszi szünet is, feltételezhető, hogy nem a munka utak adták a foglalások nagy részét: sokan indultak útnak kikapcsolódás céljából is. 
- Jól látszik az a tendencia, hogy a Balaton régió után a Mátra-Bükk térsége a leglátogatottabb turisztikai régió – beszélt lapunknak a számokat alakító lehetséges tényezőkről Orosz Eszter, a MIDMAR Kft. ügyvezetője. - Ennek két fő települése Miskolc és Eger, amelyek súlya a turisztikai mutatószámok alapján közel azonos.

Pontosabb adatok
 
Korábban a KSH adatai alapján történtek a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakákra vonatkozó elemzések, azonban az NTAK rendszer számai teljesebb képet mutatnak: itt a magán és egyéb szálláshelyek adatai is szerepelnek. Mivel az NTAK rendszer 2019 óta létezik, így ebben a vonatkozásban folyamatábráról még nem beszélhetünk.
 
Orosz Eszter arról is beszélt, hogy a vidéki desztinációk közül a Balaton a leglátogatottabb régió, ezt követi a Mátra-Bükk térsége. 
- A térség legfőbb előnye a sokszínűségében rejlik. Nagyon erős a turisztikai vonzereje, például Miskolc révén is a kulturális, a gasztronómiai és a fürdőturizmus színesíti az élménykínálatot.

Négy évszakos célpont

Magyarországon jellemző a turisztika ágazatában a szezonalitás, vagyis a legmozgalmasabb időszakot a nyári hónapok jelentik. 
- Miskolc lehetősége és legnagyobb erőssége abban rejlik, hogy a már említett sokszínűsége miatt négy évszakos turisztikai célterület, mindemellett családbarát is, hiszen egyidejűleg több generáció számára kínál tartalmas és élvezetes időtöltési lehetőséget. Ezért is pozitív az október hónapban elért 4. helyezés az eltöltött vendégéjszakák listájában, hiszen azt bizonyítja, hogy Miskolc ősszel ugyanúgy vonzó város marad.
 
Miskolc turizmusa dinamikus növekedést mutatott a pandémiát megelőzően.
- A körülmények ellenére mind az attrakciók, mind a  szálláshelyek látogatottságát tekintve azt láttuk ez éven is, hogy a belföldi turisták szívesen jönnek ide. A négy különböző hangulatú városrészünk szinte egyedülálló vonzerőt jelent. A folyamatos turisztikai fejlesztések, az épülő új attrakciók – mint például az Ellipsum Élmény-és Strandfürdő – mind biztosítják, hogy Miskolc továbbra is előkelő helyet foglaljon el a hazai turisztikai célpontok között – összegzi a az adatokból leszűrhető tapasztalatokat Orosz Eszter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!