Ugrás a tartalomra

Rádióberendezéseket lopott egy Il-80-as orosz katonai repülőgépből

MTI
Utoljára módosítva
2021. január 19. kedd 16:57
Előzetes letartóztatásba helyezte kedden a taganrogi bíróság kedden azt a férfit, aki a gyanú szerint decemberben kilopta a rádióberendezéseket egy Il-80-as orosz katonai repülőgépből, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy atomháború esetén a fedélzetéről irányítsák a fegyveres erőket.

A gyanúsított ügyvédje, Olga Bojarkina kijelentette, hogy meg fogja fellebbezni ügyfele, Zsora Hacsunc letartóztatását, amely március 4-ig tart. A jogi képviselő szerint a férfit januárban vették őrizetbe lopás gyanújával, a Ren TV úgy tudja, hogy szemtanúk vallomása alapján.

A RostovGazeta ezzel szemben a büntetett előéletű, autószerelésből élő Hacsunc feleségére hivatkozva azt írta, hogy a férfit december 26-án fogták el, amikor vízért ment a boltba. Az asszony ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy a férje korábban nyolc hónapot ült ittas vezetésért. Mint mondta, december 28-ától kezdték el a repülőgép kifosztásával gyanúsítani.  

2017-ben a gyanúsítottat rablásért ítélték el.

A bűncselekmény, amelyről az első jelentések december 7-én este jelentek meg az orosz médiában, a Rosztov megyei Taganrogban történt. Az Il-80-as egy légi harcálláspont karbantartása és korszerűsítése miatt került az Azovi-tenger partján fekvő városba. A lopás ügyében a Georgij Berijev repülőgép-tervező nevét is viselő Taganrogi Repülési Tudományos és Műszaki Komplexum tett feljelentést.

Sajtójelentések szerint a gépből 39 rádióállomás-blokkot és további öt blokk tartozékait vitték el. A repülőgépben a nyomozók ujj- és cipőlenyomatokat találtak.

Az "ítéletnapi" gépet még a Szovjetunió fennállása idején építették meg, az ország legfelső vezetésének való mentésére és hadvezetésre a totális atomháború idején. Az Il-80-ast, amelynek szűzrepülése 1985-ben volt, 1992-ben állították hadrendbe.

A repülőt az Il-86-os utasszállító alapján építették meg. Törzsét megerősítették és sugárvédelemmel látták el - ezért nincsnek rajta ablakok -, a gépet különleges kommunikációs berendezésekkel látták el. Négy ilyen gép készült.

Az Il-86-osokat többször bemutatták a moszkvai május 9-i győzelemnapi parádékon. Az RBK című gazdasági lap szerint az orosz védelmi minisztérium 2019-ben tett bejelentést az ilyen típusú repülők és a hasonló rendeltetésű Il-82-esek korszerűsítéséről.     Alekszandr Jakunyin, a Rosztyeh állami konglomerátumhoz tartozó Egyesült Műszergyártó Vállalat (OPK) vezetője 2016 végén jelentette be, hogy az irányítása alatt álló cég készen áll a gépek felújítására.

Az RBK szerint Oroszországon kívül ilyen rendeltetésű repülőgépei csak az Egyesült Államoknak vannak, Boeing E-4-es típusjelzéssel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!