Ugrás a tartalomra

Rangos vízilabda utánpótlástornának ad otthont Miskolc

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2019. augusztus 08. csütörtök 15:44
Augusztus 8-10. között negyedik alkalommal rendezik meg a MENTO kupát Miskolctapolcán. A hazaiak mellett egy-egy szlovák, román és szerb utánpótláscsapat is megküzd az elsőségért.

A IV. MENTO Kupát csütörtökön nyitották meg Miskolctapolcán. Rövid sajtótájékoztató keretében köszöntötte Hercsik István klubelnök a résztvevő csapatok képviselőit és felelevenítette a korábbi évek eredményeit, sikereit, tapasztalatait. Kiemelte aztán az utánpótlásnevelés fontosságát.

– A lényeg: a fiatalokat játéklehetőséghez kell juttatni, hiszen így fejlődhetnek. Komoly mérkőzéseken kell felmérni az erejüket, tudásukat, versenyeztetnünk kell őket. A showt mindig a nagycsapat viszi el, de meggyőződésem szerint komoly gárdát utánpótlás nélkül nem lehet, vagy legalábbis nagyon nehéz építeni – hangoztatta.

Archív fotó

Az U15-U16-os csapatok versenye remek lehetőség lesz az új szabályok megismerésére és megismertetésére is az MVLC szakmai igazgatója szerint. – Lesz olyan, aki először játszik élesben az új szabályok szerint – tette hozzá Bachner András szakmai igazgató. – Úgy gondolom, a körülmények kiválóak ahhoz, hogy egy jó tornát játsszanak a csapatok, és mindenki jó és használható tapasztalatokkal térjen haza. A felkészülés közepén-végén járnak a résztvevő csapatok, emiatt is fontos a torna. Nekünk a gyakorlás a fontos, megnézni azt, hogy az edzők, a játékosok mennyire sajátították el az új szabályokat, hogyan alkalmazzák azokat, illetve, hogy hol tartanak a felkészülésben.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) egyébként még 2018 decemberében fogadta el a leginkább csak „új szabályokként” emlegetett módosítási csomagot, amelynek legfőbb célja a játék felgyorsítása és a sportág nézőbarátabbá tétele volt.

Az új szabályok három legszembetűnőbb következménye:

  • a mérkőzések játékidejének rövidülése

  • az ítéletek növekedése

  • a gólok számának növekedése.

A nagyszünet hossza ötről három percre, a negyedenkénti időkérések száma pedig mérkőzésenként kettőre csökken.

A támadóidő újraindulásakor, blokk, sarokdobás vagy kiállítás után, az óra nem harminc, hanem csak húsz másodpercre áll vissza. Egyetlen kivétel, ha a kiállítás idején húsz másodpercnél több támadóideje volt az adott csapatnak, ebben az esetben az óra az eredeti időre áll vissza.

Az ítéletek számának növekedése alapvetően annak a módosításnak tudható be, miszerint ha a támadójátékost a kapu előtti hat méteres körzeten belül hátulról akadályozzák a gólszerzésben, a játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, az ilyen típusú szabálytalanságok esetében a bírók inkább kiállítást fújnak.

A gólok számának a növekedése a több kiállítás mellett annak is betudható, hogy a hat méteren kívüli szabaddobások nem csak közvetlenül, egy mozdulatból lőhetőek kapura.

Fontos változtatás az is, hogy kontra vagy fault esetén nem kötelező a szabálytalanság konkrét helyéről elvégezni a szabaddobást.

A sarokdobást elvégző játékos a passz mellett akár kapura is lőheti a labdát, vagy úszva elindulhat vele.

A gólszerzési lehetőségeket bővíti az a változtatás is, amelynek köszönhetően a kapus áthaladhat a félpályán.

Az új szabályok értelmében a mérkőzések videofelvétele alapján utólagos eltiltást is kiszabhat a FINA Technikai Bizottsága.

A MENTO Kupára meghívtak egy nagyon erős szerb csapatot, a Vojvodinát, a szlovák bajnok Hornets Kosicét, valamint a román bajnok Nagyváradot. A kupán szereplő serdülő korosztályú miskolci csapat az Országos Utánpótlás bajnokságban szerepel a következő szezonban, aminek nagy reményekkel vágnak neki. A csapatban szerepel az U17-es utánpótlásválogatott játékos, Vismeg Zsombor is, aki a válogatott felkészülés mellett szerepel a hazai rendezésű tornán.

A PannErgy MVLC csapat tagjai:

Ruskó Flórián
Szilágyi Erik
Méhész Dániel
Szirmai Márton
Fülöp Botond
Hédervári Tamás
Molnár Balázs
Stark Levente
Lipták Milán
Hajdu Alex
Vismeg Zsombor
Orosz Zalán
Barczi Áron
Füssi-Nagy Zajzon
Takács Donát
Cretiu Raul

A program:

augusztus 8.:
17:00 A.C.S. Progress Oradea – VK Vojvodina
18:30 PannErgy-MVLC Miskolc – SK Hornets Kosice

augusztus 9.:
17:00 A.C.S. Progress Oradea – SK Hornets Kosice
18:30 PannErgy-MVLC Miskolc – VK Vojvodina

augusztus 10.:
10:00 SK Hornets Kosice – VK Vojvodina
11:30 A.C.S. Progress Oradea – PannErgy-MVLC Miskolc.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!