Ugrás a tartalomra

Sikeresen fellőtték a CHEOPS kutató műholdat

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 18. szerda 16:40
Tegnap elmaradt, de ma már sikeres volt a Cheops kutató műhold fellövése, amelynek egyik legfontosabb alkatészét miskolci tudósok fejlesztették. A rakétát a dél-amerikai Francia Guyanáról lőtték fel itthoni idő szerint 9 óra 54 perckor. A műholdat a fellövés után biztonsági módba kapcsolták. Január elején kezdik tesztelni. Leghamarabb márciusban kaphatnak értékelhető információkat a tudósok.
Már több ezer kilométerre kering a világűrben a CHEOPS kutatóműhold

Eljött a várva várt nap. A Cheops kutató műhold elindult Föld körüli útjára. Az Európai Űrügynökség web tv-jén élőben lehetett nyomon követni a kilövés izgalmas pillanatait. A dél-amerikai Francia Guyanára szegeződött Miskolc figyelme is. A műhold egyik legfontosabb alkatrészét ugyanis a városban működő Admatis Kft. csapata fejlesztette.

A fellövés előtti pillanatok a dél-amerikai Francia Guyanán

A Cheops egy hatalmas kamera, ami az exobolygókat, vagyis azokat a bolygókat vizsgálja, amelyek nem a Nap körül keringenek. Az Admatis Kft. egy olyan radiátort fejlesztett, ami megvédi a műholdat a nagy hőingadozástól. Enélkül a kamera nem tudna jó felvételeket készíteni.

A műhold útja több mint három évig tart majd, az Európai Űrügynökség, vagyis az ESA weboldalán a web televízión bárki nyomon követheti a műhold útját.

További hírek

Olvasnivaló