Ugrás a tartalomra

Személyesen tájékozódott a szülészeti és nőgyógyászati ellátás minőségéről, illetve biztonságáról Miskolc városvezetése

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 13. hétfő 21:36
Személyesen tájékozódott Veres Pál, Miskolc polgármestere a szülészeti és nőgyógyászati ellátásról és a megfelelő betegbiztonságról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vezetésétől.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Annak ellenére, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nem üzemeltetője, nem fenntartója az intézményrendszernek, Veres Pál felelősséget érez a miskolciakért és a miskolci egészségügyi ellátás alakulásáért. A polgármester elkötelezett amellett, hogy Miskolc városának mindent meg kell tennie az itt élő emberek egészségének megóvásáért és azért, hogy számukra megfelelő minőségű egészségügyi szolgáltatások álljanak rendelkezésre itt, helyben, Miskolcon. A város feladata az alapellátás, így a háziorvosi ellátás, a fogorvosi ellátás, szakrendelések és egészségügyi szociális intézmények működtetése. A polgármester 2019 decemberében is kezdeményezett egyeztetéseket a kórház és a város által üzemeltetett egészségügyi szolgálgatók harmonikus együttműködése érdekében. A koronavírus-járvány következtében azonban az ellátási struktúra azóta jelentősen megváltozott.

Veres Pál ma a kórház vezetésének meghívására személyesen kereste fel Varga Andrea Klára alpolgármesterrel Révész Jánost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját. A találkozón a polgármesteri hivatal képviselői részletes tájékoztatást kaptak a kórházi ellátás rendszeréről és személyes látogatás útján győződhettek meg a szülészet-nőgyógyászati ellátás körülményeiről. A kórház vezetésétől kapott tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Csabai kapui telephelye a koronavírus-veszélyhelyzet kihirdetését követően járványügyi célra kijelölt intézet lett, és így a teljes kapacitását a járványügyi védekezés céljaira kellett fordítani.

A járványügyi veszélyhelyzetet időközben megszüntette a kormányzat, azonban helyette járványügyi készenlét lépett életbe, ezért a telephely továbbra is járványügyi feladatok ellátására kijelölt kórházi telep maradt, azaz továbbra is alkalmasnak kell lennie a koronavírus-gyanús betegek kivizsgálására, elkülönítésére és a betegek ellátására.

A kórház vezetése hangsúlyozta: a járványügyi készenlét miatt a telephely működését úgy kell felépíteniük, hogy a már befejeződött újbóli beüzemelést követően is bármikor rövid időn belül kiüríthető legyen, ha a járványhelyzet úgy kívánja. Éppen ezért a tagintézményben továbbra sem végzik úgynevezett „sérülékeny betegek” ellátását, így nem kerülhet sor mozgáskorlátozottak, szellemi fogyatékosok, és tartós ápolást igénylő fekvőbetegek gondozására, újszülöttek, várandósok, illetve gyermekágyasok ellátására, valamint előrehaladott daganatos betegségben szenvedő betegek ellátására sem.

A kórház végleges szervezeti struktúráját a járványügyi készenlét megszűnését követően mérlegeli majd az intézmény vezetése – tájékoztatták Veres Pált -, ez legkorábban az idei év utolsó hónapjaiban, vagy 2021 első negyedévében történhet meg.

A kórház főigazgatója, valamint Veres Pál polgármester megállapodtak abban, továbbra is rendszeresen konzultálnak a város működtetésében lévő alapellátási struktúra, illetve a kórház által működtetett fekvőbeteg ellátási struktúra együttműködését és jövőbeli perspektíváit illetően.

További hírek

Olvasnivaló