Ugrás a tartalomra

Udvarhölgyeket és apródokat nevelnek a Diósgyőri várban

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. január 18. hétfő 11:06
Kiscsoportos foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek a Diósgyőri várban. Az udvarhölgy- és apródképzőre hatéves kortól bárki jelentkezhet.
Apród képzés a Diósgyőri várban - fotó: Mocsári László

Az Udvarhölgy- és apródképző 2019-ben indult, a programsorozattal az általános iskolások heti rendszerességgel nyerhetnek betekintést a Diósgyőri vár mindennapjaiba.

Elsajátíthatják a lovagi erényeket, kötelezettségeket és az udvari etikettet. A Miskolci Kulturális Központ munkatársainak segítségével megismerkedhetnek az élő interpretációval és a tárlatvezetői feladatokkal is.

Almási Beatrix, az MKK kommunikációs menedzsere elmondta, nem titkolt céljuk, hogy a vár népének utánpótlást szervezzenek. – A Diósgyőri vár felnőtt és gyerek képzeletét egyaránt megmozgatja, és mi ezt szerettük volna a közösségépítés és az ismeretszerzés szolgálatába állítani ezzel a programmal. Havonta egyszer foglalkozik a drámapedagógus a gyerekekkel: játékosan készíti fel őket arra, hogy a majdani szereplésen hogyan kell viselkedniük. A legutóbbi foglalkozáson a vár varrónője méretet vett minden gyermekről, hogy saját ruhát hordhassanak a szereplések alkalmával.

Az apród- és udvarhölgyképzőt érdemesnek találta a Magyar Közösségépítők Értékközössége Egyesület arra, hogy felvegye a jó gyakorlatok közé. Így az MKK kiérdemelte a „Látópont” címet.

Polovics Angelika a kezdetektől jár az udvarhölgyképzőbe. – Már történelemórákon is gondolkoztam azon, hogyan tudnék közelebb kerülni a várhoz és a középkori élethez. Örülök, hogy itt láthatom, mikkel foglalkoztak a nők és a férfiak annak idején.

Lovász Emese régész elmondta, akkoriban nem létezett a mai ésszel ismert gyermekruha, kis felnőttként öltöztették őket. – A lovagkor találmánya volt, hogy már megmutatta a női alakot: a lányok felsőruházata az úgynevezett ördög ablaka volt, amit azért neveztek el így, mert oldalt olyan mélyen kivágták, hogy a hölgyeknek még a csípőjét is lehetett látni – mondta, majd hozzátette, korabeli gyapjút és brokát anyagot ugyan nem tudnak beszerezni, ennek ellenére szeretnék, hogy a gyerekek ruhái tökéletes másai legyenek az eredetiknek. Ebben segítenek az aprólékos kódexábrázolások, amiken még az öltések is látszanak.​

További hírek

Olvasnivaló