Ugrás a tartalomra

Új mellkaskompressziós készülékkel gazdagodott a miskolci mentőállomás

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. január 24. péntek 12:34
Az egyik miskolci vállalkozás többmillió forintos felajánlásának köszönhetően most már mind a négy esetkocsijuk rendelkezik ilyen készülékkel.

– Örömmel segítettünk – nyilatkozta a FUX Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, aki az Országos Mentőszolgálat Alapítványán keresztül vásárolta meg az életmentő eszközt. Barkóczi István a pénteki készülékátadás alkalmával elmondta, a cég nagyon sikeres gazdasági évet zárt, közel 30 éves fennállásának legjobb értékesítési eredményét produkálta.

– Tősgyökeres miskolci cégvezetőként fontosnak tartom, hogy a megtermelt haszon egy részét jótékony célra fordítsuk, ott segítsünk, ahol arra szükség van, legyen az sport, kultúra vagy éppen az egészségügy – fogalmazott. A vállalat közel 4 millió forinttal támogatta a készülék beszerzését.

– Ilyen nagyságrendű felajánlásra még nem volt példa nálunk – tudtuk meg az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetének megbízott igazgatójától. Kádár Balázs érdeklődésünkre sorolta az eszköz előnyeit: az eddig kézzel végzett újjáélesztést most már a készülékre bízhatják, ami nem fárad, ugyanolyan mélyen, ugyanolyan ütemben fogja nyomni a mellkast, míg jobban nem lesz a beteg, vagy be nem érnek vele a kórházba. Ráadásul ezzel két kéz „felszabadul”, a mentők tudnak gyógyszert adagolni például, amíg a gép végzi a dolgát. Ritkán, de az is előfordul aztán, hogy mozgó autóban kell újjáéleszteniük a beteget (kihűlés esetén például), a személyzet azonban csak úgy van biztonságban, ha bekötve ülnek a kocsiban. És mivel a készüléket a hordágyhoz rögzítik, így nem mozdul el, a kórházig tudja végezni a mellkaskompressziót.

Végh Csaba képgalériája!

– A mentőállomáson négy kiemelt egység biztosít szolgálatot, ezekben az esetkocsikban most már kivétel nélkül van ilyen készülék. Jelentősen megnövekedett a betegellátás biztonsága – hangsúlyozta a megbízott igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a sikeres újjáélesztések száma országosan az elmúlt két évben a duplájára nőtt, közel 5 ezer ilyen eset volt. A régióban ritka az olyan nap, hogy ne kelljen újjáélesztést végezniük.

Barkóczi István végül azzal zárta, hogy a jövőben is odafigyelnek a mentőszolgálatra, az egészségügyre. – Szükség van arra, hogy a cégek összefogjanak és adakozzanak, hogy az itt élőknek, dolgozóknak segíteni tudjunk – emelte ki.

További hírek

Olvasnivaló