Ugrás a tartalomra

Új multifunkciós sportcsarnok épül Diósgyőrben

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 10. csütörtök 16:17
Lerakták a DVTK multifunkciós sportcsarnokának alapkövét, az épületet 2020 végén vehetik majd birtokba a sportolók. Az aréna nemcsak a kosárlabda, hanem több, teremben űzhető sportág – röplabda, kézilabda, futsal – számára is teret nyújt. A 3500 ember befogadására alkalmas központ megépítése történelmi jelentőségű a DVTK és Miskolc számára is, hangzott el az eseményen.

Az alapkőletételt követően a kivitelezés azonnal megkezdődik, és a tervek szerint 2020 végén vehetik birtokba a DVTK felnőtt és utánpótlás korú sportolói. A DVTK egyéb egyéni és csapatsportágai (asztalitenisz, judo, muaythai, birkózás) is használhatják, és akár nagyobb versenyeknek (egyetemi tornák, kontinensbajnokságok és világversenyek) is otthont adhat.

Juhász Ákos képgalériája

A sportesemények szerves részét képezik egy város életének, mondta a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde arról beszélt, hogy a DVTK új csarnoka minden igényt kielégít majd. – Ez az ország egyik legjelentősebb sportfejlesztése ma – hangoztatta.

– Miskolc egy sportos és sportszerető város, ahol megannyi létesítmény újult meg az elmúlt időszakban. Az itt élők pedig rendre bizonyítják, hogy óriási igény van ezekre a fejlesztésekre – húzta alá, hozzátéve: a kormánynak fontos az ország jövőjét formáló, polgárainak egészségét védő, a 21. századi követelményeknek megfelelő sportlétesítmények építése és fejlesztése. Az egyik legfontosabb cél, hogy a lehető legtöbb gyermek kapjon kedvet a sportoláshoz.

A multifunkciós csarnokot a DVTK Kosárlabda Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásában és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által biztosított Tao-forrásból, csaknem 5 milliárd forintból építik fel. A szövetség főtitkára méltatta a Diósgyőrben folyó munkát, majd kiemelte: egy sportág csak akkor lehet igazán sikeres, ha az utánpótlásnevelésre is kellő hangsúlyt helyeznek. – Ehhez képzett szakembereket, megfelelő eszközöket és infrastruktúrát kell biztosítani – hangsúlyozta Bodnár Péter.

„A fejlesztés történelmi jelentőségű nemcsak a DVTK, de egész Miskolc számára is – ezt már az Aluinvent DVTK ügyvezetője mondta. Szabó Tamás szerint az új sportcsarnokkal a DVTK egy nagyon komoly lehetőséget kapott: teljes összhangban a magyar kormányzat szándékaival, akár nemzetközi versenyek megrendezését is magára tudja ezután vállalni. Tudatta, hogy Magyarországon egyedülálló módon egy egész megyére kiterjedő utánpótlásrendszert építettek fel, ennek köszönhetően immár több mint négyszáz gyermek sportol a DVTK kosárlabda-szakosztályában, ami éppen ezért „fényes, szép jövő előtt áll”, hangoztatta.

Csöbör Katalin, az Aluinvent DVTK társadalmi elnöke reményét fejezte ki, hogy az új csarnokban még nagyobb sikereknek örülhetnek majd a játékosok, az edzők, és természetesen a nézők is.

A háromszintes épületben a játékteret behúzható lelátók határolják majd mind a négy oldalról. Behúzott állapotban 5 szabvány méretű pálya és 2 félpálya fér el a csarnokban. A város jegyzője elmondta, Miskolcon a fejlesztések sorában kiemelkednek a sportfejlesztések. Alakszai Zoltán úgy fogalmazott: „tényként kezeljük, hogy a sport a város kulturális életének a része, a gazdasági élet fontos eleme. – A sportfejlesztésekkel az idegenforgalom és az egészségturisztika egyik olyan új területét nyitottuk meg, amely a jövőben újabb húzóágazata lehet városunknak – tette hozzá.

– A sport városépítő erővé vált, az élet szinte minden területére hatással van: nemcsak szórakoztat és egészséges társadalmat teremt, hanem infrastruktúrát, gazdaságot is fejleszt. Miskolcnak szüksége lesz erre a létesítményre, ez vitathatatlan. Gondolni kell az újabb sportgenerációkra, akik elsődleges kedvezményezettjei lesznek a beruházásnak. És számolni kell azzal is, hogy egyre több hazai, nemzetközi, világeseménynek ad otthont Miskolc – húzta alá.

Képgaléria a látványtervekről

További hírek

Olvasnivaló