Ugrás a tartalomra

Új vezető a Holding élén

nor / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 08. vasárnap 13:34
Dukai Zoltán lett a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója. Egy olyan stabil, hatékony és rugalmasan működő szervezetet szeretne kialakítani, ami piaci körülmények között is megállja a helyét. Pontos adatokat még nem tud mondani, hiszen az általa mostantól vezetett intézmény átvilágítása jelenleg is tart. A 46 éves, közgazdász végzettségű pénzügyi és gazdasági szakembert - mindezek tükrében – a terveiről kérdeztük.

- Vannak olyan tapasztalatai közigazgatási és gazdasági területen is Miskolcon, amik megalapozták mostani kinevezését. Kérem, röviden foglalja össze azokat a tapasztalatokat, amelyeket jól tud majd használni ebben a pozícióban.

- Karrierem során közel öt évet foglalkoztam városfejlesztéssel és üzemeltetéssel, Miskolc önkormányzatánál dolgoztam, a későbbiekben pedig a Miskolci Városfejlesztési Kft.-nek voltam az ügyvezető igazgatója. Büszke vagyok arra, hogy a közreműködésünkkel, illetve az irányításommal Miskolcon letettük a modern városfejlesztés és városgazdálkodás alapjait. Többek között részt vettem IVS, az Integrált Városfejlesztési Stratégia kidolgozásában és végrehajtásában, önkormányzati biztosa voltam a Búza téri piac beruházásának, önkormányzati oldalról pedig kormányzati kapcsolattartóként részt vettem a Kemény Dénes Sportuszoda beruházásának előkészítésében és megvalósításában. 

- Hogyan látja, mi a benyomása, menyire változott meg az elmúlt években a Miskolc Holding működése?

- Ez a holding, ami jelenleg Miskolcon működik, egy jóval nagyobb szervezet, mint ami 2010 előtt volt. Olyan feladatokat is ellát, amik korábban az önkormányzat tevékenységei közé tartoztak, így nyilvánvaló, hogy egy jóval szerteágazóbban működő cég lett belőle az elmúlt években. A jövő héttől kezdődően egy átadás-átvételt fogunk lebonyolítani, át kell világítani a jelenlegi működést annak érdekében, hogy egy stabil és fenntartható pénzügyi modellt tudjunk kialakítani. Ebben pedig szorosan együtt kell működniük a Polgármesteri Hivatallal az önkormányzattal és a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságával is.

- Mennyire látja jelenleg központosítottnak a Miskolc Holding működését?

Én ezt nem központosításnak nevezném, hanem inkább azt mondanám, hogy sok olyan feladat került a céghez, ami részben indokolt volt, részben pedig át kell gondolni, hogy ott van-e a helyük. A jól működő dolgokhoz nem fogunk hozzányúlni, de ami megítélésünk szerint lassú, nehézkes, ezeken biztos, hogy változtatni szeretnénk az elkövetkező időszakban, de ezek azok a kérdések, amelyekre csak később lehet felelősen válaszolni.

- Nemcsak közigazgatási tapasztalatai vannak, hanem egy saját start-up cég tulajdonosa is. Ez jelentheti-e azt, hogy egy másfajta szemléletmódot is be tud hozni a Holding vezetésébe?    

- Szerintem nagyon sok olyan innovatív dolog van, - már amit a piaci körülmények is megengednek - amit be lehet emelni egy önkormányzati típusú rendszerbe. Sok olyan közgazdasági jellegű megközelítés van, amit szerintem alkalmazni kell annak érdekében, hogy rugalmasabban és hatékonyabban működjön egy szervezet, erre nyilván vannak és lesznek is ötleteim az elkövetkező időszakban.

- Mik voltak az első gondolatai kinevezésekor?

- Én ezt egy izgalmas feladatnak látom. Ahogy már mondtam, ez egy nagy, összetett és komplex szervezet, amit egy nagy kihívásnak tekintek, és szívvel-lélekkel vágok bele a feladatba.

További hírek

Olvasnivaló